Nicușor Dan a spus în direct la tv că e normal să ai 19 grade în casă în multe țări din Europa. Ce a urmat

Ioana Bucur 20.01.2021, 08:08
Nicușor Dan a spus în direct la tv că e normal să ai 19 grade în casă în multe țări din Europa. Ce a urmat

București, ianuarie 2021. În plin episod de ger, mii de locuitori ai Capitalei îngheață de frig în propriile apartamente. Confruntat cu situația revoltătoare, Nicușor Dan a spus în direct la TV că e normal să ai 19 grade în casă în mai multe țări din Europa. Ce a urmat după declarația ce a stârnit un val de reacții negative la adresa primarului.

Nicușor Dan, declarații scandaloase despre căldura din case

Nicușor Dan a fost invitat, în urmă cu câteva zile, la Digi24. Primarului i s-a prezentat un caz ce reprezintă, de fapt, realitatea cu care se confruntă mii de bucureșteni, în plin episod de ger. Moderatorul i-a transmis că „o doamnă din Calea Victoriei 155, de exemplu, spune că ea, din 12 ianuarie, are doar 19 grade în casă”. Reacția edilului a fost una complet neașteptată și a fost considerată de mulți ca fiind o jignire la adresa tuturor locuitorilor din Capitală:

„Să știți că sunt țări europene în care asta e o normalitate, să ai 19 grade”, a răspuns Nicușor Dan.

Moderatorul i-a cerut mai multe explicații, întrebând care ar fi, din punctul său de vedere, „normalitatea” pentru români: „Nu contează…Lumea s-a obișnuit undeva la 22”, a adăugat Nicușor Dan.

„Am avut două alternative: să dăm la foarte mulți 22 de grade, cu riscul să apară o avarie și unii să aibă 10 grade sau să dăm unei părți din București 19 grade. Tot ce putem face e să nu suprasolicităm rețeaua, să sperăm că nu o să crape, iar dacă va crăpa, suntem pregătiți să intervenim cât de repede pentru a remedia. Asta e tot ce putem să facem”, a adăugat primarul.

Ce a făcut Nicușor Dan după declarațiile scandaloase despre căldura din case
Zeci de blocuri din București nu au căldură

Cinci sectoare din Bucuresti au probleme cu căldura, în condițiile în care afară sunt temperaturi de minus șapte grade

Este ger în București, de la finalul săptămânii trecute. Declarațiile scandaloase făcute de Nicușor Dan au venit după o zi cu minime de minus șapte grade Celsius. În aceste condiții, zeci de blocuri din cinci sectoare din Capitală nu au căldură. Se pare că tocmai temperaturile scăzute sunt motivul pentru care s-a decis reducerea temperaturii și presiunii în sistemul de termoficare, pentru a evita eventuale avarii.

„O avarie nu depinde de temperatura de afară. Cu cât presiunea e mai mare, cu atât riscul de a avea o avarie e mai mare pe o rețea care este ciur. Dacă ai o avarie, o să ai 10-15 blocuri care nu o să aibă apă caldă o zi, două. Într-o zi foarte friguroasă, nu-ți permiți acest risc și atunci mai bine dai mai puțin ca să nu ai riscul să produci o avarie”, a explicat Nicușor Dan.

„Pentru că au început să apară interpretări…” – Nicușor Dan, noi precizări despre propriile declarații

Așa cum era de așteptat, declarațiile lui Nicușor Dan de la Digi24 au stârnit un val de critici. Primarul a revenit, de data asta, pe o rețea socială, cu câteva precizări, „pentru că au început să apară interpretări”:

Ce a făcut Nicușor Dan după declarațiile scandaloase despre căldura din case
Nicușor Dan a făcut „precizări” despre propriile declarații

„Pentru că au început să apară interpretări la o replică pe care am dat-o în seara asta la Digi24, vreau să precizez. Am spus că sunt țări în care temperatura de 19 grade în casă este normală, dar nu am spus că e normal să ai 19 grade în casă, la București. Un sistem de încălzire normal e un sistem în care fiecare are în casă ce temperatură vrea și plătește proporțional. Toate acțiunile mele din aceste două luni și jumătate de mandat au urmărit ca, pe termen mediu și lung, să avem un astfel de sistem”, a transmis Nicușor Dan, pe Facebook.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI