Ce datorii are, de fapt, Primăria Capitalei. Nicușor Dan a anunțat suma, e cât o linie nouă de metrou

Stan Filon 14.01.2021, 18:16
Ce datorii are, de fapt, Primăria Capitalei. Nicușor Dan a anunțat suma, e cât o linie nouă de metrou

Primăria Capitalei este înglodată în datorii! Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a vorbit deschis despre datoriile pe care instituția pe care o conduce ar trebui să le plătească acum. Acesta a dat vina pe concertele și companiile municipale înființate de Gabriela Firea.

Nicușor Dan a vorbit despre datoriile Primăriei Generale

”Datoriile curente ale Primăriei Capitalei sunt 2,5 miliarde lei. Vreau să exemplific ce înseamnă 2,5 miliarde lei: aproximativ cât a costat metroul din Drumul Taberei, cât costă podul de la Brăila peste Dunăre sau 10.000 de apartamente. Şi toţi banii aceştia noi ar trebui să îi plătim acum, asta înseamnă datorie curentă. Noi ar trebui să plătim acum, în momentul acesta, cât costă tot metroul din Drumul Taberei. Aici ne-au adus floricelele, şi concertele, şi târgurile, şi companiile municipale”, a spus Nicuşor Dan, în cadrul unei conferinţe de presă.

Primăria Capitalei are în prezent conturile blocate, din cauza datoriilor, iar în acest moment nu poate face decât plăți mici, cum ar fi cele care țin de plata salariaților. Nicușor Dan a venit cu explicații legate și de lucrările din Prelungirea Ghencea, care în prezent sunt blocate.

Ce datorii are Primaria Capitalei
Ce datorii are Primaria Capitalei

La ce soluții s-a gândit edilul pentru deblocarea fondurilor PMB

”În februarie vom începe să operaţionalizăm marile lucrări de investiţii pe care bucureştenii le aşteaptă, în special cele din zona de trafic, infrastructură rutieră şi termoficare”, a spus Nicuşor Dan.

Primarul General a vorbit și despre soluțiile pe care le-a gândit pentru deblocarea situației. Edilul așteaptă sprijin din partea Guvernului și dorește ca datoria PMB către ANAF, prin intermediul STB, să fie eşalonată, dar în același timp să fie ridicat și plafonul de îndatorare.

Solicită sprijinul Guvernului

”Nu cerem bani, adică nu cerem din bugetul de stat bani mai mulţi decât banii pe care îi iau alte autorităţi locale. Cerem, în schimb, două lucruri: cerem ca datoria pe care noi o avem către ANAF, prin intermediul STB-ului, să ne fie eşalonată începând cu anul 2022 şi cerem să ne fie ridicat plafonul de îndatorare, pentru ca începând din 2021 investiţiile să fie finanţate exclusiv din fonduri europene şi din împrumuturi.

În felul acesta, în cursul anului 2021 putem să absorbim datoria pe care o avem şi care ne duce în situaţii… este o pierdere uriaşă de energie, care se poate canaliza pe alte lucruri. În fiecare zi vin solicitări. De exemplu, ieri am primit o solicitare: ‘Plătiţi-ne, că sistăm furnizarea de gaz metan şi, astfel, nu mai funcţionează CET Griviţa’. Şi cereri de tipul ăsta sunt mai multe în fiecare zi. Deci, asta este soluţia financiară rezonabilă şi am speranţa că o să o avem, la sfârşit de ianuarie, când se va discuta Legea bugetului naţional şi toate celelalte legi conexe”, a precizat Dan.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI