NATO a răbufnit. Ce le cere liderilor de la Moscova şi Minsk să nu mai facă. Avertismentul e clar

Stan Filon 06.06.2021, 19:24
NATO a răbufnit. Ce le cere liderilor de la Moscova şi Minsk să nu mai facă. Avertismentul e clar

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis un mesaj direct către Rusia și Belarus. Oficialul le-a cerut celor două țări să nu-i mai amenințe aliații. Acesta le-a reamintit că NATO ”este o alianță defensivă” pregătită să apere oricând, orice aliat.

NATO, mesaj ferm către Rusia și Belarus

Jens Stoltenberg a avertizat Rusia și Belarus că NATO este pregătită să apere orice aliat”Suntem desigur pregătiţi, în caz de urgenţă, să protejăm şi apărăm orice aliat împotriva oricărui tip de ameninţare venită din partea Minskului şi Moscovei”, a declarat Stoltenberg pentru publicaţia germană Welt am Sonntag, citată de Agerpres.

”Suntem vigilenţi şi urmărim îndeaproape ce se întâmplă în Belarus”, a adăugat secretarul general al NATO, apreciind că Belarusul devine „tot mai dependent” de Rusia. Stoltenberg și-a mărturisit îngrijorarea față de cooperarea tot mai strânsă dintre Moscova şi Minsk din ultimele luni. ”Am învăţat din trecut că Rusia a încălcat masiv integritatea teritorială a unor state precum Ucraina, Georgia şi Republica Moldova”, a mai spus el.

NATO, mesaj ferm catre Rusia si Belarus
NATO, mesaj ferm catre Rusia si Belarus

Belarus amenință NATO cu armata rusă

Belarus a intrat în atenția NATO în urmă cu două săptămâni, când președintele Aleksandr Lukaşenko a obligat o cursă de linie să aterizeze la Minsk doar pentru a-l putea aresta pe jurnalistul de 26 de ani Roman Protasevici. Ca urmare a acestui incident, Consiliul UE a confirmat vineri decizia de interzicere a accesului avioanelor din Belarus în spaţiul aerian comunitar şi escalale în aeroporturi europene. Uniunea Europeană a dictat mai multe sancțiuni economice la adresa Belarus, printre care sistarea unui ajutor de 3 miliarde de dolari.

În acest context, Rusia a întins o mână de ajutor Belarus, oferindu-i un împrumut de 500 de milioane de dolari. În plus, Vladimir Putin îl susține pe președintele din Belarus în demersurile sale. Mai mult decât atât, Lukaşenko a lansat un avertisment la adresa NATO!

Președintele din Belarus a spus că dacă vede orice mișcare dubioasă a NATO, armata rusă poate veni în Belarus în mai puțin de 24 de ore. ”Nu am avut niciun fel de discuţii despre transferul permanent de trupe ruseşti în Belarus sau despre crearea vreunei baze militare. Nu avem nevoie de aşa ceva. Nu există nicio necesitate în acest sens deocamdată, conform conceptului de securitate militară a uniunii statale (Rusia-Belarus). Dacă va exista oarecare circumspecţie, dacă vom vedea o activare a NATO inclusiv până la un conflict militar, armata rusă va ajunge în 24 de ore în Belarus”, a afirmat marţi Aleksandr Lukaşenko într-o reuniune a guvernului său consacrată relaţiilor de cooperare cu Moscova, după ultima sa întâlnire cu Putin.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...