NATO acuză Rusia că e în spatele deturnării avionului de la Minsk. ”Nu făceau nimic fără acordul Moscovei”

Iancu Andreea, Anca Manolica 28.05.2021, 13:16
NATO acuză Rusia că e în spatele deturnării avionului de la Minsk. ”Nu făceau nimic fără acordul Moscovei”

Schimburile de replici continuă între reprezentanții marilor puteri ale lumii după ce avionul Ryanair, în care se afla jurnalistul Roman Protasevich, a fost deturnat de către Belarus. Recent, un oficial al NATO acuză Rusia că e în spatele deturnării avionului de la Minsk, în contextul în care Belarus are o relație foarte bună cu Kremlinul. Situația spațiului aerian de la granița cu statul condus de Lukașenko a devenit o zonă fierbinte pe harta lumii.

Șeful NATO acuză Rusia că e în spatele deturnării avionului de la Minsk. Ce motive invocă oficialul

Jens Stoltenberg, șeful NATO, a susținut o declarație recentă, de pe puntea portavionului britanic Regina Elisabeta, prin care acuză Rusia că ar fi fost implicată în deturnarea avionului de la Minsk. Oficialul consideră că este dificil de crezut faptul că, în cadrul operațiunii de duminică, Kremlinul nu ar fi avut niciun amestec. Stoltenberg leagă Rusia de deturnarea aeronavei Ryanair, astfel încât jurnalistul disident, care incomoda regimul Lukașenko, să poată fi arestat.

Știm relația foarte strânsă dintre Rusia și Belarus și, prin urmare, este greu de crezut că regimul de la Minsk ar putea face așa ceva fără niciun fel de coordonare cu Rusia, a afirmat el pentru Sky News.

NATO acuză Rusia pentru deturnarea avionului de la Minsk
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO

Kremlinul reacționează, luând apărarea partenerului său

Între timp, companiile aeriene europene au dezvăluit că au fost blocate să zboare în Rusia, deoarece planurile lor de zbor implicau înconjurul Belarusului. Atât Air France cât și Austrian Airlines au declarat că au fost forțate să anuleze călătoriile după ce planurile de zbor către Rusia, care ar fi trebuit să ajungă în spațiul aerian al Belarusului, au fost respinse.

Astfel, pare că între liderii occidentali și puterile din est încep să apară primele presiuni. Pe de altă parte, discursul recent al șefului NATO a avut loc în timpul exercițiilor Alianței, care se desfășoară în apropiere de granița Rusiei. De asemenea, astăzi urmează să aibă loc și o întrevedere între președintele Vladimir Putin și liderul Belarusului, Alexandr Lukașenko, la Sochi.

Liderii europeni au sancționat acțiunea Belarusului. Cum a reacționat Rusia în acest context

Deturnarea avionului de la Minsk, care ar fi trebuit să efectueze un zbor Atena-Vilnius, a dus la reacții dure din partea liderilor statelor membre UE. Deși autoritățile din Belarus au pretins că la bordul aeronavei s-ar fi aflat o bombă, în realitate, un jurnalist de numai 26 de ani, care s-a arătat în repetate rânduri împotriva regimului lui Lukașenko, era cel vizat. Astfel, liderii europeni au stabilit o serie de sancțiuni împotriva Belarusului. Ulterior, a apărut și prima reacție a Rusiei, care condamnă decizia UE.

În urmă cu câteva zile, Comisia Europeană a decis ca avioanele companiilor aeriene din Belarus să primească interdicție de zbor în spațiul aerian al Uniunii Europene. Totodată, acestea nu vor avea acces pe aeroporturile din Europa. În plus, reprezentanții Comisiei solicită eliberarea jurnalismului Roman Protasevich și a prietenei acestuia, Sofia Sapega. Kremlinul consideră însă aceste decizii regretabile, conform The Moscow Times.

Nu putem decât să ne exprimăm regretul. Este foarte costisitor pentru o companie aeriană să ocolească teritoriul unei țări mari, localizate chiar în centrul Europei. Aceste recomandări (n. red. – ale UE) vor duce la costuri mai mari pentru pasagerii care vor aștepta și mai mult să ajungă la destinație, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.