Rusia despăgubește Belarusul după ce Uniunea Europeană i-a tăiat programul de ajutorare. Câți bani scoate Putin pentru Lukașenko

Ana Anitoiu, Alexandra Chiric 31.05.2021, 08:49
Rusia despăgubește Belarusul după ce Uniunea Europeană i-a tăiat programul de ajutorare. Câți bani scoate Putin pentru Lukașenko

Rusia despăgubește Belarusul după ce Uniunea Europeană i-a tăiat programul de ajutorare, în urma deturnării unui avion pentru a aresta un disident. Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko au discutat în cadrul unui summit de două zile, în stațiunea Soci de la Marea Neagră, iar președintele rus i-a promis sprijin omologului său de la Minsk.

Câți bani scoate Putin pentru Lukașenko

Concret, Rusia va vira 500 de milioane de dolari către Belarus, înainte de sfârșitul lunii iunie. Înțelegerea pentru acești bani nu este nouă. Tranzacția reprezintă a doua tranșă a unui împrumut de 1,5 miliarde de dolari pe care Rusia l-a promis țării vecine, pentru stabilizarea situației economice. Prima tranșă a fost acordată în octombrie 2020.

Ajutorul pe care Vladimir Putin i l-a promis lui Aleksandr Lukașenko nu se încheie aici. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat că Rusia va lua în considerare creşterea zborurilor către Belarus, astfel încât să compenseze efectul interdicţiilor de zbor impuse de Uniunea Europeană.

Rusia despagubeste Belarusul dupa ce Uniunea Europeana i-a taiat programul de ajutorare. Cati bani scoate Putin pentru Lukasenko
Aleksandr Lukasenko si Vladimir Putin

Ce i-a spus Aleksandr Lukașenko lui Vladimir Putin

Întâlnirea dintre cei doi președinți a fost programată pentru vineri și sâmbătă înainte de incidentul avionului deturnat, dar acest subiect a fost discutat. Președintele Belarusului s-a plâns liderului rus de reacția Uniunii Europene în cazul arestării jurnalistului disident Roman Protasevich şi a prietenei sale, Sofia Sapega, cetăţean rus.

Aleksandr Lukașenko a mai spus că Occidentul încearcă să ”destabilizeze” situaţia din Belarus și să aducă țara în punctul în care se afla anul trecut în august, când în urma alegerilor prezidențiale au izbucnit proteste de masă în cadrul cărora participanții denunțau fraude. ”Este clar ce vor aceşti prieteni occidentali de la noi. Ce să mai discutăm?! Dar nu există înălţimi pe care bolşevicii să nu le fi cucerit. Vom trece şi de aceasta”, a spus el, conform transcrierii discuției.

Opinia lui Vadimir Putin cu privire la avionul deturnat la Minsk

Vladimir Putin a spus că reacţia internaţională la deturnarea avionului în care se afla opozantul Roman Protasevich a reprezentat ”o izbucnire emoțională”. Liderul rus a adus aminte de incidentul similar din 2013, când un avion ce îl transporta pe președintele Boliviei, Evo Morales, a fost nevoit să aterizeze la Viena, după ce mai multe țări occidentale i-au refuzat accesul în spațiul aerian. Atunci, motivul a fost suspiciunea că la bord s-ar afla și Edward Snowden, americanul care a lucrat la CIA și care s-a refugiat în Rusia, aflându-se la originea unei scurgeri masive de informații sensibile.

Președintele Rusiei a spus că Uniunea Europeană nu s-a arătat indignată de aterizarea forțată la Viena a acelui avion, la cererea Statelor Unite ale Americii. ”Au obligat avionul preşedintelui Boliviei să aterizeze, pe preşedinte l-au dat jos din avion şi nimic, tăcere!”, a arătat Vladimir Putin.

Urmăriți Impact.ro și pe