NASA, dezvăluire îngrijorătoare: Pământul reține prea multă căldură în atmosferă. Care sunt urmările

Ana Anitoiu, Dragos Ștefănescu 19.06.2021, 21:48
NASA, dezvăluire îngrijorătoare: Pământul reține prea multă căldură în atmosferă. Care sunt urmările

NASA și Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) au avertizat că Pământul reține prea multă căldură în atmosferă. Cantitatea este dublă față de cea din urmă cu 15 ani. Iată care vor fi urmările.

Care este motivul pentru care Pământul reține prea multă căldură în atmosferă

Conform unui studiu ce a fost publicat în revista de specialitate Geophysical Research Letters, planeta Terra a ajuns în ultimii ani să captureze mai multă energie solară în atmosferă decât ar fi trebuit din două motive.

Una dintre cauzele acumulării de căldură, în perioada 2005 – 2019, poate fi pusă în parte pe seama emisiilor de gaze cu efect de seră. O altă cauză este reprezentată de fluctuațiile sistemului climatic de la nivel global.

NASA, dezvaluire ingrijoratoare Pamantul retine prea multa caldura in atmosfera
Pamantul

Care ar putea fi urmările

Cercetătorii au atras atenția că dacă acest dezechilibru energetic nu va începe să se reducă, atunci schimbările climatice vor continua să se înrăutățească.

În cel mai pesimist scenariu, temperaturile vor crește din ce în ce mai mult, ceea ce va duce la accentuarea topirii zăpezilor și ghețarilor din zona arctică. În plus, vor avea loc mai multe evenimentele extreme, precum seceta istorică din vestul Statelor Unite ale Americii.

Predicțiile climatologilor pentru următoarele decenii în România

De altfel, predicțiile climatologilor pentru felul în care se va modifica vremea din România în următoarele decenii, tot în scenariul pesimist, merg în direcția menționată mai sus. Temperaturile vor crește pe măsură ce va trece timpul, iar zăpezile vor dispărea, cu excepția celor de la munte. Astfel, românii ar putea să nu mai aibă parte de sărbători de iarnă albe. Vezi AICI ce se va întâmpla cu fenomenele meteo extreme în România!

”În perioada 1901-2020, la nivelul României, temperatura medie anuală a aerului a crescut cu mai mult de 1°C, o creștere comparabilă cu media globală. Totuși creșterile temperaturii nu sunt uniforme. În funcție de factorii locali, ele variază ca magnitudine, pe regiuni și în funcție de anotimp. De exemplu, începând din 1961 și până în prezent, mediile temperaturii aerului au crescut cu 2-3 grade Celsius, în cazul verii, în regiuni din sudul țării. Pentru viitorul apropiat (2021-2050), la nivelul României, rezultatele modelelor climatice analizate indică o creștere medie a temperaturii lunare în cea mai caldă lună a anului de până la aproape de 4°C în cel mai pesimist scenariu”, a explicat Roxana Bojariu, președinte al consiliului științific în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...