Zăpada va dispărea din România. Cu cât va crește temperatura, predicțiile climatologilor pentru următoarele decenii

Ana Anitoiu 17.06.2021, 10:38
Zăpada va dispărea din România. Cu cât va crește temperatura, predicțiile climatologilor pentru următoarele decenii

Zăpada va dispărea din România, astfel că sărbătorile de iarnă albe ar putea deveni doar o amintire. Vremea se va schimba radical în țară, în următoarele decenii, potrivit unor predicții pe care le-au făcut climatologii. Iată cu cât va crește temperatura, indiferent de perioada anului.

Cu cât va crește temperatura în România, în următoarele decenii

Vremea în România va fi mai caldă în următoarele decenii. Totuși, temperatura nu va crește uniform pe teritoriul țării, după cum a explicat Roxana Bojariu, președinte al consiliului științific în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), într-o analiză pentru platforma InfoClima.

”În perioada 1901-2020, la nivelul României, temperatura medie anuală a aerului a crescut cu mai mult de 1°C, o creștere comparabilă cu media globală. Totuși creșterile temperaturii nu sunt uniforme. În funcție de factorii locali, ele variază ca magnitudine, pe regiuni și în funcție de anotimp. De exemplu, începând din 1961 și până în prezent, mediile temperaturii aerului au crescut cu 2-3 grade Celsius, în cazul verii, în regiuni din sudul țării. Pentru viitorul apropiat (2021-2050), la nivelul României, rezultatele modelelor climatice analizate indică o creștere medie a temperaturii lunare în cea mai caldă lună a anului de până la aproape de 4°C în cel mai pesimist scenariu”, a explicat Roxana Bojariu, care ocupă și funcția de coordonator al Grupului de cercetare referitor la variabilitatea și schimbarea climatică în cadrul ANM.

Zapada va disparea din Romania. Cu cat va creste temperatura in urmatoarele decenii
Temperatura va creste in Romania, in urmatoarele decenii

Care este cel mai pesimist scenariu pentru modificarea condițiilor meteo în România, în următoarele decenii

Cel mai pesimist scenariu pentru modificarea condițiilor meteo în România presupune o creștere medie a temperaturii în țară cu aproximativ 8 grade Celsius pe parcursul verii, mai ales în luna august, spre finalul secolului XXI. Potrivit Roxanei Bojariu, cel mai semnificative diferențe climatice se vor înregistra după anul 2050. În plus, vor avea loc fenomene extreme mai intense. Vor fi mai puține zile de ploi, dar atunci când va ploua, aversele  vor fi mai abundente.

”Numărul de zile cu precipitații abundente are o tendință crescătoare, simultan cu tendința descrescătoare a numărului de zile cu precipitații, ceea ce indică o creștere a intensității precipitațiilor. Pentru viitorul apropiat (2021-2050) vom observa o reducere medie a cantității lunare de precipitații de până la 18 % în timpul verii, în cel mai pesimist scenariu”, a mai explicat Roxana Bojariu, care a precizat că ploile se vor reduce cu până la 33%, în intervalul 2061-2090, comparativ cu perioada 1961-1990.

Adio, zăpadă în România!

Totodată, până la sfârșitul acestui secol, grosimea stratului de zăpadă se va reduce cu până la 80% în țară. La munte, reducerea va fi ceva mai mică, dar tot considerabilă, în cel mai pesimist scenariu. Prin urmare, românii se pot aștepta la tot mai multe sărbători de iarnă fără ninsori semnificative.

”Scăderea grosimii stratului de zăpadă ar putea fi mai mare de 80%, comparativ cu perioada de referință octombrie-aprilie 1971-2001, în regiuni din vestul, centrul și sudul României. În munți, reducerea este mai mică, variind de la 60% la 80% la sfârșitul secolului XXI, în condițiile scenariului pesimist”, a adăugat Roxana Bojariu.

Câte anotimpuri vor fi în România, în următoarele decenii

Potrivit Roxanei Bojariu, vor crește atât frecvența valurilor de căldură, cât și intensitatea precipitațiilor, aceasta din urmă în special în zone precum Munții Apuseni, Carpații Meridionali și Nordul Carpaților Orientali. Astfel, ar putea avea loc inundații rapide, favorizate și de despăduririle de pe versanți. România va avea tot patru anotimpuri în următoarele decenii, dar cu caracteristici diferite față de cele din prezent. Primăvara va veni mai devreme, iar vara va dura mai mult, acaparând prima parte a toamnei.

”În marile aglomerări urbane, efectele schimbării climatice sunt amplificate de mediul artificial construit ce determină, de exemplu, formarea insulei de căldură a orașului. Datorită izolării solului de atmosferă, scurgerea la suprafață a apei este amplificată și inundațiile urbane sunt și ele amplificate în orașe. Spațiile verzi și lacurile care acționează ca rezervoare favorizează infiltrarea apei în sol și reduc din impactul inundațiilor urbane. Schimbarea climei modifică caracteristicile anotimpurilor, dar numărul lor rămâne același, în ciuda impresiei subiective că anotimpurile de tranziție dispar”, a mai spus Roxana Bojariu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...