NASA a făcut anunțul. Când ar putea avea loc o nouă încercare de lansare a rachetei SLS. Misiunea Artemis I, suspendată

NASA a făcut anunțul. Când ar putea avea loc o nouă încercare de lansare a rachetei SLS. Misiunea Artemis I, suspendată

NASA a demarat luni planul său de a trimite o capsulă spațială fără echipaj uman pe orbita Lunii, marcând lansarea inițială a unui plan ambițios de a stabili o prezență pe termen lung pe Lună pentru descoperiri științifice și dezvoltare economică. Lansarea a fost însă anulată, de două ori până acum, din cauza unei probleme la motor.

Sâmbătă o nouă încercare de lansare

Update, duminică, 4 septembrie 2022, ora 07:45. NASA a anunțat în cadrul unei conferințe de presă faptul că o viitoare lansare a rachetei SLS nu se va face în zilele care urmează, ci peste câteva săptămâni. Scurgerea de hidrogen a fost de amploare și mega-racheta va fi dusă în hangar pentru a intra în reparații și verificări. „Costul a două anulări este mai mic decât costul unui eșec”, spun reprezentanții.

Update, sâmbătă, 3 august 2022, ora 18:30. Reprezentanții NASA au anunțat o nouă amânare a lansării misiunii Artemis 1, ce fusese programată pentru sâmbătă, 21:17, ora locală a României, motivul fiind depistarea unei scurgeri periculoase de combustibil ce nu a putut fi remediată de ingineri și tehnicieni.

Update, sâmbătă, 3 august 2022, ora 17:45. A doua încercare de lansare a misiunii Artemis 1, programată pentru 21:17, ora locală a României, se confruntă cu noi obstacole.

Specialiștii NASA vorbesc despre o problemă la alimentarea cu combustibil, fiind vorba despre o „scurgere” diferită de cea care a dus la amânarea din 29 august. Până acum, inginerii și tehnicienii au avut două tentative eșuate de a repara defecțiunea.

Știre inițială:

O nouă lansare este programată pentru sâmbătă, 3 august, ora 21:17 (ora României).

Capsula spațială, numită Artemis I, va călători timp de aproximativ 40 de zile – ajungând la o distanță de 60 de mile de Lună, iar apoi la 40.000 de mile deasupra Lunii când va orbita deasupra părții întunecate a acesteia – înainte de a ateriza în Oceanul Pacific, în largul coastei San Diego, scrie ABCNews.

Jeremy Parsons, director adjunct al sistemelor terestre de explorare de la Centrul Spațial Kennedy, a declarat că testele și verificările dinaintea lansării „se desfășoară conform programului”.

Melody Lovin, ofițerul meteo de lansare din cadrul Forțelor Spațiale Americane, a declarat că prognoza meteo este în prezent de 60% de reușită în general și de 80% spre finalul ferestrei de două ore, iar dacă lansarea trebuie amânată până luni, prognoza este de 70% de reușită.

„Nu mă aștept ca vremea să fie un obstacol în niciun caz pentru niciuna dintre ferestrele de lansare”, a spus ea.

”Nu există nicio garanție că vom reuși să ne ridicăm sâmbătă

„Suntem confortabili cu poziția noastră de risc”, a declarat Mike Serafin, managerul misiunii Artemis. „Acestea fiind spuse, nu există nicio garanție că vom reuși să ne ridicăm sâmbătă, dar vom încerca”.

Dacă nu sâmbătă, următoarea încercare de lansare ar urma să aibă loc luni, între orele 17:12-18:42 ET, au declarat oficialii. Ziua de marți ar putea fi, de asemenea, o opțiune, după care următoarea încercare de lansare cel mai devreme ar fi 19 septembrie, a spus Serafin.

Ziua de duminică nu mai este o opțiune de rezervă, deoarece nava spațială ar zbura într-un scenariu de eclipsă, ceea ce nu i-ar permite să obțină energia de care are nevoie de la soare.

Dacă lansarea va avea loc sâmbătă, misiunea va dura 37 de zile, cu amerizarea pe 11 octombrie, a precizat Serafin.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...