NASA, anunț neașteptat despre Stația Spațială Internațională. ISS se va prăbuși în Oceanul Pacific

Cătălina Burghelea 03.02.2022, 09:32
NASA, anunț neașteptat despre Stația Spațială Internațională. ISS se va prăbuși în Oceanul Pacific

NASA a făcut un anunț surprinzător despre Stația Spațială Internațională. ISS se va prăbuși în Oceanul Pacific, în zona numită „Punctul Nemo”. Ansamblul care orbitează Pământul va fi înlocuit cu platformele spațiale operate de companiile private. Astfel, după ce stația spațială a orbitat la o altitudine de aproximativ 400 de kilometri deasupra Planetei, se va dezintegra în cimitirul spațial.

Stația Spațială Internațională va cădea în Pacific

Administrația Națională Aeronautică și Spațială intenționează să mențină operațională ISS până la finalul anului 2030, după care ansamblul  se va prăbuși într-o zonă îndepărtată a Oceanului Pacific, cunoscută drept „Punctul Nemo” sau „cimitirul spațial”.

Dezactivarea ISS va avea loc în 2031

Lansată în 2000, Stația Spațială Internațională a orbitat la o altitudine de aproximativ 400 de kilometri deasupra Terrei, cu peste 200 de astronauți din 19 țări diferite. În locul ISS, NASA va folosi platformele spațiale operate de companiile private.

„Sectorul privat este capabil din punct de vedere tehnic și financiar să dezvolte și să opereze destinații comerciale pe orbită terestră joasă, cu asistența NASA. Așteptăm cu nerăbdare să împărtășim lecțiile noastre învățate și experiența operațională cu sectorul privat pentru a-i ajuta să dezvolte stații spațiale eficiente și fiabile, destinații sigure în spațiu”, a declarat Phil McAlister, director comercial al NASA, potrivit CNN.

„Raportul pe care l-am prezentat Congresului descrie, în detaliu, planul nostru cuprinzător pentru asigurarea unei tranziții fără probleme, după retragerea Stației Spațiale Internaționale în 2030”, a continuat expertul.

Dezactivarea Stației Spațiale Internaționale va avea loc în 2031, a precizat NASA. Planul agenției este ca ISS să cadă pe Terra, într-o zonă izolată din Oceanul Pacific, denumită „Punctul Nemo”. Scoaterea de pe orbită este preconizată pentru ianuarie 2031.

Rușii nu se lasă: ce au de gând să facă după succesul americanilor cu capsula spațială

„Punctul Nemo” sau „cimitirul spațial”

Numit după celebrul Căpitan Nemo din romanul „Douăzeci de mii de leghe sub mări”, scris de Jules Verne, Nemo este punctul din ocean cel mai îndepărtat de orice suprafață de uscat, folosit ca un cimitir de resturi spațiale. Acest punct se află la circa 2.680 kilometri distanță de cele mai apropiate insule, departe de rutele vapoarelor.

SUA, Rusia, Japonia și țările europene ar fi scufundat în Oceanul Pacific peste 263 de resturi spațiale, începând cu anul 1971. Tot aici, la o adâncime de peste trei kilometri, sunt scufundate resturi din staţia spaţială MIR, 140 de capsule ruseşti şi chiar o rachetă SpaceX, a lui Elon Musk.

Misiune dificilă pentru NASA

Totuși, dezintegrarea Stației Spațiale Internaționale și prăbușirea ei în Pacific nu este o misiune deloc ușoară. ISS va efectua toate manevrele necesare pentru „intrarea sigură în atmosferă”.

Timp de opt ani, ISS va găzdui misiuni importante. Un mare obiectiv al NASA sunt călătoriile pe Marte.

„Stația Spațială Internațională intră în al treilea și cel mai productiv deceniu al său ca platformă științifică revoluționară în microgravitație”, a afirmat Robyn Gatens, directorul Stației Spațiale Internaționale.

China și Rusia vor să aibă propriile stații spațiale

După ce astronauții săi au fost excluși din programul ISS, China a lansat în 2021 primul modul al propriei stații spațiale. Deși nu este la fel de mare ca cea deținută de NASA, stația chineză ar putea să fie complet operațională până la sfârșitul acestui an. Pe de altă parte, Rusia a anunțat că va părăsi proiectul ISS în 2025 și că intenționează să-și construiască propria stație spațială.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...