EXCLUSIV

Motivul pentru care filmele produse de Sergiu Nicolaescu au rezistat peste ani. Regizorul Ioan Cărmăzan a descifrat misterul: „Actorii au jucat fără presiunea unui rol anume”

Alexandru Catalan 17.08.2022, 19:49
Motivul pentru care filmele produse de Sergiu Nicolaescu au rezistat peste ani. Regizorul Ioan Cărmăzan a descifrat misterul: „Actorii au jucat fără presiunea unui rol anume”

De ce prind încă filmele produse de Sergiu Nicolaescu? IMPACT.RO a încercat să descifreze misterul din spatele acestora. „Filmele produse înainte de 1989 în care actorii au jucat fără presiunea unui rol anume, doar cu talentul lor, fără ideea de a respecta linia trasată de vechii tovarăși, acelea au supraviețuit foarte bine!”

Secretul succesului filmelor lui Sergiu Nicolaescu

Despre majoritatea filmelor românești produse înainte de 1989 s-a crezut o bună bucată perioadă de timp că vor fi uitate o dată cu schimbarea regimului politic din România. La peste 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989 situația în acest domeniu e însă departe de a se fi schimbat și cele mai căutate continuă să rămână așa numitele pelicule comuniste.

IMPACT.RO a încercat să descifreze misterul din spatele acestei realități și a discutat subiectul cu regizorul Ioan Cărmăzan, președintele Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România (UARF).

„După părerea mea publicul, și nu doar cel de la noi, merge pe instinct. Ceea ce-i spune instinctul, aia face. Or, nu ai cum să califici instinctul. Pur și simplu, iei act de instinct, de gustul publicului!”, a început Ioan Cărmăzan să-și explice punctul de vedere.

În opinia sa, peliculele produse înainte de 1989 au din start un oarecare avantaj economic, fiind produse de stat.

„Acele filme, între timp multe dintre ele masterizate, pot fi plimbate în cele mai diverse colțuri din țară, în orașe unde nu mai există de ceva vreme cinematografe. Și unde poți promova filmul românesc, cu ajutorul lor. Proiecțiile fiind gratuite, acele pelicule produse înainte de 1989 te ajută cel mai mult. Pentru cele mai recente, producătorii cer de multe ori bani. Bani pe care nu ai de unde să-i scoți”, adaugă cunoscutul regizor.

Motivul pentru care filmele produse de Sergiu Nicolaescu au rezistat peste ani. Regizorul Ioan Cărmăzan a descifrat misterul: „Actorii au jucat fără presiunea unui rol anume
Așa a arătat la momentul lansării afișul peliculei „Zile fierbinți”

„Actorii au jucat fără presiunea unui rol anume”

El susține că impactul pe care filmele produse înainte de 1989 îl are încă asupra publicului se explică prin iscusința actorilor și regizorilor epocii, dar deseori și prin subiectele tratate.

„Eu am o teorie. Filmele produse înainte de 1989 în care actorii au jucat fără presiunea unui rol anume, doar cu talentul lor, fără ideea de a respecta linia trasată de vechii tovarăși, acelea au supraviețuit foarte bine, ba chiar continuă să fie urmărite și de cei care nu au trăit acele vremuri. Cele în care actorul a încercat să se ferească, s-a chinuit sub indicațiile primite pentru un rol anume, au cam dispărut!

Am să vă dau un exemplu clasic. Pelicula ‘Zile fierbinți’ a lui Sergiu Nicolaescu. Acesta e un film comunist, în esența sa. Făcut la ordin, pelicula vorbește despre planul cincinal, despre nevoia de a respecta producția de tip socialist, despre condițiile muncii de atunci. Ce mai tura-vura, tot ceea ce nu puteam suferi în epoca comunistă!

Dar maniera în care l-a produs Nicolaescu și distribuția aleasă îl face să fie, chiar și așa, comunist cum e, în atenția publicului cinefil. Și vă spun că are audiență fiindcă am vorbit recent chiar pe acest subiect cu cineva de la canalul de filme Cinemaraton, care difuzează asemenea producții. Filmul ăsta rămâne încă după atâta vreme în preferințele oamenilor, chiar dacă schimbarea de generații s-a produs deja!”, a adăugat Cărmăzan.

Mai mult, Ioan Cărmăzan are curajul să susține că peliculele de dinainte de 1989 vor mai face multă vreme carieră, chiar și în acest secol, chiar dacă ideea de a produce filme s-a schimbat fundamental în ultimii 20 de ani.

Filmul despre care vorbește Ioan Cărmăzan a fost produs în 1975 de către Sergiu Nicolaescu, care a ales, pe lângă implicarea sa personală, o distribuție specială în frunte cu Jean Constantin, Vladimir Găitan, Sebastian Papaiani, Mircea Albulescu, Colea Răutu, Marga Barbu, Draga Olteanu Matei și Ileana Popovici.

Urmăriți Impact.ro și pe