Cine a fost Tony Bulandra? Actorul a jucat în primele filme românești!

Daniela Alexandru 10.12.2021, 17:15
Cine a fost Tony Bulandra? Actorul a jucat în primele filme românești!

Actorul Tony Bulandra s-a născut în fosta capitală a Țării Românești, Târgoviște, la 13 martie 1881. Elev al lui Constantin Nottara, Tony Bulandra lasă drept moștenire primul film din istoria cinematografiei românești și multe alte realizări artistice.

Și-a început cariera cu un eșec. A picat Bacaureatul

Născut într-o familie cu mulți copii, 11 băieți și o fată, își petrece copilăria la moșia părinților, apoi face liceul la București și studiază Conservatorul de Artă Dramatică sub îndrumarea lui Constantin Nottara. Apoi pică Bacalaureatul în anul al doilea de conservator și de rușine pleacă în turneu cu trupa Nottara.

Copilăria mi-am petrecut-o la moșie, la părinții mei. Nu voi uita niciodată clipele când porneam și sburdam pe întinsul câmpiei, în bătaia soarelui, printre lanuri… Asta e tot… Liceul, l-am făcut la București. Nu eram un elev prea bun. Capul nu-mi era la învățătură. În schimb, declamam la toate serbările școlare. De pe atunci, se născuse, în sufletul meu, dragostea pentru teatru. Când eram în clasa VI-a de liceu am intrat la conservator. Părinții mei s-au opus. A trebuit să le promit solemn că îmi voi da bacalaureatul. Cu condiția aceasta mi-au îngăduit…

Tony Bulandra
Tony Bulandra

Debutează pe scena Teatrului din București în piesa „Pygmalion„, a lui Bengescu-Dabija, în rolul Phadrel.

În 1914 înființează, alături de soția sa Lucia Sturza Bulandra, Campania Dramatică Mărioara Voiculescu – Bulandra, dar și Teatrul Modern, iar 10 ani mai târziu, în 1924, pune bazele Campaniei Bulandra Maximilian Sorin.

Numele marelui actor târgoviștean se leagă și de primele filme românești: “Amor fatal”, în 1911 și “Dragoste la mănăstire” în 1912.

Tony Bulandra moare la 5 aprilie 1943, în București, iar pentru cariera sa artistica a fost distins cu „Steaua României” în grad de comandor, cu Ordinul „Meritul Cultural” și cu „Legiunea de Onoare Franceza”.

Astăzi, în Târgoviște, teatrul municipal îi poartă numele, instituția de cultură ducând mai departe, cu mândrie, numele actorului.

Urmăriți Impact.ro și pe