Motivul pentru care Adrian Năstase nu şi-a recuperat pensia specială de parlamentar. Petre Roman sau Călin Popescu Tăriceanu iau bani frumoşi de la stat

Ioana Bucur 30.07.2022, 13:17
Motivul pentru care Adrian Năstase nu şi-a recuperat pensia specială de parlamentar. Petre Roman sau Călin Popescu Tăriceanu iau bani frumoşi de la stat

Încă de anul trecut, fostul premier al României se luptă în instanță, însă, până acum, problema nu a fost soluționată. Care este motivul pentru care Adrian Năstase nu și-a recuperat încă pensia specială de parlamentar, în condițiile în care Petre Roman sau Călin Popescu Tăriceanu primesc bani frumoși de la stat. Fostul lider al social democraților a vrut să aleagă altă cale.

De ce nu și-a recuperat Adrian Năstase pensia specială

După ce și-a pierdut pensia specială de parlamentar, Adrian Năstase se luptă încă de anul trecut în instanță pentru a-și recupera acest venit. Dosarul fostului premier este însă plimbat între Tribunal și Curtea de Apel.

Năstase cere să se anuleze ordinul de încetare a plății indemnizației pentru limită de vârstă, să îi fie dați banii din februarie 2021 la zi și să îi fie plătite cheltuielile de judecată.

Nu este singurul politician care a recurs la instanță pentru a recupera pensia specială. Principala diferență este că nume importante din lumea politică românească, precum Petre Roman, Teodor Meleșcanu au depus un dosar colectiv la Tribunalul Ilfov, Călin Popescu Tăriceanu și Nicolae Văcăroiu au avut un proces la Tribunalul București, unde au obținut câștig de cauză, în timp ce Adrian Năstase a ales să deschidă singur un proces la Tribunalul București, de unde a fost trimis la Curtea de Apel și înapoi.

Motivul pentru care Adrian Nastase nu si-a recuperat pensia speciala de parlamentar
Adrian Năstase. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Un alt obstacol pentru fostul premier

Un alt obstacol pentru Adrian Năstase a fost faptul că, în cazul lui, juriștii Camerei Deputaților au susținut că solicitarea nu este de competența Secţiei a VIII a Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale a Tribunalului București, ci de cea a Secției de Contencios Administrativ și Fiscal a Curții de Apel București, notează Ziare.com.

„Ordinele de încetare a plății indemnizațiilor pentru limita de vârstă au natura juridică a unor act administrative cu caracter individual în sensul prevederilor art. 2 lit. c din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004. Totodată, acest drept nu este drept de asigurări sociale, deoarece nu se circumscrie Legii nr.263/2010 (…), nu se stabilește prin decizie a casei teritoriale de pensii şi nici nu se achită din bugetul asigurărilor sociale de stat, nefiind nici drept de natură salarială care să se circumscrie prevederilor art.269 din Codul Muncii.

Trimiterea la dispoziţiile Legii nr.263/2010 din cuprinsul art. 49 din Legea nr. 96/2006 s-a făcut strict pentru stabilirea momentului de la care parlamentarii pot beneficia de o astfel de indemnizaţie, fără ca acest lucru să transforme acest drept în unul de asigurări sociale. Indemnizaţia pentru limită de vârstă care a fost prevăzută de art. 49 din Legea nr.96/2006 nu poate fi asimilat cu un drept de pensie sau alt drept de natura asigurărilor sociale reglementate de Legea nr. 263/2010 şi nici de actuala lege a pensiilor, respectiv, Legea nr. 127/2019”, se arată în motivarea Tribunalului București, consultată de sursa citată pe portalul ReJust.

Fostul premier are primul termen fixat pe data de 24 august.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...