Modificare pe harta României. Ce va fi diferit față de 2019. Acum s-a decis

Ana Anitoiu 14.01.2021, 08:05
Modificare pe harta României. Ce va fi diferit față de 2019. Acum s-a decis

S-a făcut o modificare pe harta României, față de cum era stabilită aceasta în anul 2019. Decizia a fost luată miercuri și este irevocabilă, iar cei care au contestat schimbarea sunt obligați să plătească sumele de 8.000 de lei, respectiv 4.000 de lei fiecare.

Ce modificare s-a făcut pe harta României

Cheile Bicazului au fost revendicate atât de județul Neamț, cât și de județul Harghita. Disputa dintre cele două județe pe această temă se desfășoară de 11 ani. În 2013, procesul a fost strămutat la Tribunalul Prahova, iar în anul 2019, judecătorii de acolo s-au pronunțat în favoare celui din urmă. Prin urmare, conform acelei hotărâri, zona de la Gheorgheni spre Neamţ, pe o distanţă de 32 de kilometri, trecând de staţiunea Lacu Roşu, şi coborând serpentinele spre comuna Bicaz Chei, aparțineau de Harghita.

„Anulează procesul-verbal avînd ca obiect stabilirea traseului hotarului administrativ, emis în anul 1998. Stabileşte linia de hotar dintre teritoriul administrativ al oraşului Gheorgheni şi teritoriul administrativ al comunei Bicaz-Chei, astfel: DN 12 Gheorgheni (DN 1) – Lacul Roşu – limita Jud. Neamţ 0 + 000 32 + 32,000 Km., conform Hotărîrii nr. 540/2000 din 22/06/2000”, arăta soluţia acelei instanțe.

Modificare pe harta Romaniei. Ce va fi diferit fata de 2019. Acum s-a decis
Imagine ce reprezinta o hotarare luata de o instanta

Schimbare pe harta României, printr-o hotărâre irevocabilă

Totuși, această decizie a fost schimbată. Acum, Cheile Bicazului rămân irevocabil în județul Neamț, conform unei hotărâri ce a fost pronunțată de Instanţa Curții de Apel Ploiești. Aceasta după ce în luna iunie, judecătorii de la Curtea de Apel Ploiești au decis ca această zonă de pe harta României să rămână în Neamț.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Csaba Borboly, a fost nemulțumit de hotărâre și a făcut o contestaţie în anulare împotriva deciziei definitive şi irevocabile prin care comunei Bicaz Chei i-a fost reconfirmat dreptul de a administra Cheile Bicazului. Politicianul român de etnie maghiară declara atunci că își bazează acțiunea pe faptul că instanța nu ar fi luat în calcul probe ce ar fi fost în favoarea județului Harghita.

Cine și cât trebuie să plătească, în urma disputei

În urma acestui conflict, Curtea de Apel Ploiești i-a obligat pe contestatari – municipiul Gheorgheni și UAT Județul Harghita, prin sentința ce a fost pronunțată miercuri, 13 ianuarie 2021, să achite către comuna Bicaz-Chei sumele de 8.000 de lei, respectiv 4.000 de lei fiecare.

„Curtea de Apel Ploiești admite excepția imposibilității contestațiilor. Respinge contestațiile în anulare ca inadmisibile. Obligă contestatarii Municipiul Gheorgheni și UAT Județul Harghita la plata către intimata Comuna Bicaz-Chei a sumei de 8000 lei, câte 4000 lei fiecare. Irevocabilă. Sentința pronunțată în ședința publică, azi, 13.01.2021”, se arată în hotărârea pronunţată de instanță.

De unde a pornit, de fapt, conflictul

În această dispută, ce durează de 11 ani, aproape toate procesele au fost intentate de reprezentanții județului Harghita ori de Primăria Gheorgheni, conform cărora zona Cheilor Bicazului ar fi făcut parte prin tradiţie din Ţinutul Secuiesc. În anul 1998, oficiile de cadastru din cele două judeţe au întocmit un proces-verbal potrivit căruia aria defileului aparţine comunei nemţene Bicaz Chei. Acest document a fost semnat de ambele părţi. Însă, unii oficiali din Harghita au cerut anularea actului, de unde a rezultat multitudinea de litigii pentru restabilirea graniței.

”Litigiul a apărut de la o grăniţuire din 1998, lucrare făcută de oraşul Gheorgheni. S-a intocmit un proces verbal atunci, s-a făcut o grăniţuire cu o firmă specializată din Miercurea Ciuc, am semnat şi noi, ca vecini, au semnat şi ei, ca vecini şi până la urmă şi-au contestat propriul proces verbal. Cu câţiva ani în urmă şi-au atacat în instanţă propriul lor proces verbal, incheiat şi făcut de ei“, a spus în urmă cu ceva timp Gheorghe Oniga, în calitate de primar al Bicaz Chei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...