Mituri despre anticoncepționale. Facem lumină: ce e adevărat și ce nu

Emanuela Pană 14.02.2021, 14:21

Discuțiile referitoare la măsurile pe care le poate lua o femeie pentru a evita o sarcină nedorită nu mai reprezintă de mult un subiect tabu. Din contră. Pe parcursul anilor, în jurul pilulelor anticoncepționale s-a format o întreagă mitologie. Cu toate acestea, din păcate, există încă un număr foarte mare de femei care nu sunt informate corect referitor la metodele de folosire a contraceptivelor. Facem lumină: ce e adevărat și ce nu? Mai multe detalii, în continuare.

Mituri despre anticoncepționale

În spațiul public există numeroase mituri cu privire la pilulele anticoncepționale, astfel că multe femei se întreabă, spre exemplu, dacă acestea „te pot îmbolnăvi de cancer“, dacă „te îngrașă“ sau dacă pot duce la infertilitate. Informațiile false care gravitează în jurul metodelor de contracepție sunt atât de multe, încât merită să le trecem în revistă măcar pe cele mai populare.

Cu toate că majoritatea femeilor știu pentru ce sunt întrebuințate anticoncepționalele, nu toate cunosc și semnificația termenului și ce sunt, de fapt, aceste substanțe.

Anticoncepționalele constau în combinații, de doze diferite, de hormoni produși artificial care imită hormonii produși în mod natural de ovare. În funcție de hormonii predominanți, există anticoncepționale combinate (estroprogestative) și anticoncepționale monohormonale (au doar progestative).

Acestea împiedică ovarele să producă ovule, îngroașă mucusul, pentru a împiedica pătrunderea spermei, și reduc din grosimea pereților, diminuand astfel riscul ca un ovul fertilizat să se atașeze de perete și să înceapă să crească“, potrivit reginamaria.ro.

Mit 1. Nu poți rămâne însărcinată dacă iei contraceptive

Această infromație eronată poate conduce la multe surprize neplăcute. E important de știut că nicio metodă contraceptivă nu are eficiență de 100%. Potrivit Centrului pentru prevenirea și controlul bolilor din SUA, se consideră că doar sterilizarea (adică ligatura trompelor uterine) are eficiență de 99%.

Mit 2. Anticoncepționalele îngrașă

Un studiu amplu realizat în 2011 (care a analizat 49 de cercetări dedicate acestui subiect), a arătat că nu există o legătură directă între anticoncepționale și îngrășarea unei persoane. În schimb, un studiu din 2009, publicat în revista „American Journal of Obstetrics and Gynecology“, menționează că femeile care folosesc anticoncepţionalul Depo-Provera pot lua, în decursul a trei ani, circa 5 kilograme.

Tot studiile arată că 1/3 dintre femei iau în greutate, în timp ce 1/3 rămân la aceeși greutate. Așadar, nu se poate face o legătură de egalitate între pilule și creșterea numărului de kilograme.

Citește și: Povestea incredibilă a femeii cu cea mai lungă sarcină din istorie. Ce s-a întâmplat cu copilul care s-a născut după 12 luni

Facem lumină: ce e adevărat și ce nu

De menționat că anticoncepționalele te pot scuti de o sarcină nedorită, însă nu te protejează de boli cu transmitere sexuală, astfel că trebuie avut în vedere și acest aspect atunci când iei hotărârea de a folosi doar contraceptivele orale pentru a nu rămâne însărcinată.

Mituri despre anticoncepționale. Ce este adevărat și ce nu
Mituri despre anticoncepționale. Ce este adevărat și ce nu

Mit 3. Dacă iei anticoncepționale vei rămâne însărcinată mai greu

Această informație rămâne doar la stadiul de mit, întrucât o femeie poate rămâne însărcinată imediat ce încetează să mai ia pilulele contraceptive. În schimb, organismul are nevoie de o perioadă de 6-9 luni pentru a putea elibera toate substanţele hormonale induse prin tratamentul anticoncepţional.

Mit 4. Pilula trebuie luată la aceeași oră, în fiecare zi

Un alt mit, unul dintre cele mai frecvent auzite, este acela că femeile ar trebui să ia pilula în cauză la aceeaşi oră, în fiecare zi. Potrivit specialiștilor, acest obicei nu face ca tratamentul să fie mai sigur, însă dacă o femeie dorește să urmeze un astfel de program nu este nimic în neregulă. Atenție, însă! Mitul este valabil doar în cazul tratamentelor bazate strict pe hormonul progesteron, iar nu în cazul pilulelor anticoncepționale, care sunt o combinaţie între substanţele hormonale estrogen şi progesteron.

Mit 5. Dispozitivele intrauterine (DIU) provoacă avort

Dispozitivele intrauterine (DIU) împiedică ovocitul (celula reproducătoare feminină) fertilizat să se implanteze în uter, deci nu provoacă avort. Rolul DIU, care conțin și hormoni, este acela de a determină mucusul cervical să devină gros, astfel încât să creeze o barieră agresivă pentru spermă.

Mit 6. Pilula de a doua zi provoacă avort

Potrivit studiilor de specialitate, pilula de a doua zi, numită și contracepție de urgență, NU întrerupe evoluția unei sarcini deja existente. Ea poate împiedica sarcina, însă nu provoacă avort. Pilula de a doua zi împiedică ovocitul fertilizat să se implanteze în uter, însă în niciun caz nu elimină un ovocit fertilizat.

Mit 7. Corpul are nevoie de o pauză de la anticoncepţionale

Acest mit vine „la pachet“ și cu o doză de adevăr, părerile în rândul specialiștilor fiind împărțite. Unele studii avansează ideea potrivit căreia femeile care iau anticoncepționale constant, pe o perioadă mai mare de doi ani de zile, pot suferi o reducere a nivelului de calciu în oase. De asemenea, mulți medici recomandă o pauza de o lună pe an de la pilulele contraceptive, astfel încât ovarele să-și reia singure funcționarea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...