Mituri despre câini și pisici – 7 mituri false, demontate

Emanuela Pană 12.12.2020, 11:26

Conviețuim cu animalele de atât de mult timp încât ar fi fost aproape imposibil să nu apară mituri despre ele. Unele dintre acestea sunt extrem de absurde, fiind aproape imposibil de crezut, în timp ce altele au intrat cu ușurință în credința populară. E tipic pentru om să interpreteze aproape totul prin prisma propriului sistem de gândire, astfel că nu se poate abține să nu proiecteze asupra animalelor umbra viziunii lui. În continuare vă vom prezenta cele mai demodate cronici despre câini și pisici – două dintre cele mai iubite animale de companie.

Mituri despre câini și pisici

Iată câteva dintre afirmațiile despre prietenii cu lăbuțe pe care este aproape imposibil să nu le fi auzit măcar o dată, dar care nu au absolut nicio legătură cu realitatea: laptele este bun pentru pisici, gravidele trebuie să evite felinele, câinii bolnavi pot fi identificați după nasul uscat, când pisica se freacă de anumite lucruri sau de picioarele tale arată afecțiune.

Contrar unui alt mit, care spune că pisicile și câinii sunt „programați“ să se urască, un studiu al Universitatii de Medicina veterinara din Tel Aviv arată că, de fapt, aceste două creaturi se înțeleg de minune. Experimentul a fost efectuat pe un eșantion de 170 de familii care au în casele sau în curțile lor câini și pisici. În două treimi dintre cazuri, patrupedele erau în relații mai mult decât „civilizate“.

Poate vă vine greu să credeți, dar unele dintre ele dormeau împreună și mâncau din același bol. Doar în cazul a 10% dintre familiile ținute sub observație între cei doi blănoși existau încăierări frecvente. Pe baza acestui studiu, cercetătorii au ajuns la concluzia că cel mai indicat este ca familia să primească drept prim „membru“ o pisicuță, iar ulterior un câine. Pentru ca lucrurile să fie și mai aproape de ideal, aceștia ar trebui să fie pui la adopție și să primească atenție în egală măsură.

Citește și: Pisicile pot avea coronavirus? Se poate transmite boala de la pisică la stăpân?

7 mituri false, demontate

Revenind la subiectul acestui material, și anume miturile, haideți să vă facem cunoștință cu unele dintre cele mai trăsnite idei populare, care ar trebui să dispară o dată pentru totdeauna.

Cele mai demodate mituri despre câini și pisici
Cele mai demodate mituri despre câini și pisici

1. Pisicile negre aduc ghinion – asocierea dintre pisicile negre și rău a fost făcută încă din Evul Mediu. Deoarece atunci când se plimbă pe timp de noapte ochii acestor feline superbe devin strălucitori, oamenii au crezut că au puteri supranaturale. Pisicile negre au fost considerate chiar „agenți“ ai vrăjitoarelor, însă, evident, acest lucru este total eronat. Așadar, dacă o pisică neagră îți taie calea, cel mai probabil se deplasează spre locul în care vrea să ajungă. Stai fără griji, nu face farmece.

2. Pisicile cad întotdeauna în picioare – acesta este unul dintre cele mai răspândite mituri despre pisici. Este adevărat că pisicile încearcă instinctiv să aterizeze în picioare, însă adevărul este că nu totdeauna le reușește și pot suferi fracturi în urma căderii de la înălțime. Un lucru interesant este că pisicile au abilitatea de a se răsuci în timpul cădereii, în încercarea de a cădea în picioare.

3. Pisicile pot tăia respirația bebelușilor – această superstiție datează de pe undeva de prin anii 1700, când mai mulți bebeluși au murit din cauza sindromului de deces brusc al nou-născuților (SIDS). Ce au făcut adulții? Au dat vina pe o pisică văzută în pat. În prezent, jucăriile moi, bolile, statul pe burtă – toate au fost legate de SIDS, însă nu și pisicile. Ele doar sunt atrase de lucrurile bebelușilor, pentru că sunt pufoase, călduroase și confortabile – ideale pentru o felină.

4. Pisicile au 9 vieți – acest mit a luat naștere, probabil, datorită faptului că aceste feline sunt foarte rezistente la durere. În unele culturi, se spune că pisicile au doar 7 vieți, însă indiferent de numărul lor, se crede că acestea sunt animale norocoase.

5. Datul din coadă este un semn de fericire – când un patruped dă din coadă o face pentru a evidenția una dintre cele 3 stări diferite: când codița acestuia este neobișnuit de ridicată, câinele este agitat și simte nevoia de a-și proteja teritoriul; când codița îi este lăsată și mișcată foarte des, cel mai bun prieten al omului vrea să transmită că este speriat și supus; iar când un câine este cu adevărat fericit, atunci îți plimbă coada în poziția sa naturală, undeva pe la mijloc. În astfel de momente, urechile, gura și corpul vor arăta relaxate.

6. Câinii văd alb și negru – cercetătorii canini infirmă clar acest lucru. Câinii pot vedea și culori precum: violet, galben, albastru, dar și mult mai multe nuanțe de gri decât omul. Totodată, aceștia văd mai bine în lumină scăzută, putând detecta chiar și cea mai fină mișcare – trăsătură care îi face vânători de excepție.

7. Câinele știe mereu când greșește – chiar dacă ne place să credem că animalele noastre sunt conștiincioase și știu când greșesc, realitatea este cu totul alta. Dacă ai putea citi pe fața câinelui tău, ai vedea mai degrabă un „te rog renunță la supărarea ta pe mine“, decât un „îmi pare rău, știu că am greșit“.

Dacă ți-a plăcut articolul, te invităm să parcurgi și: Cea mai mare pisică din lume. Dimensiunile imense la care poate ajunge

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...