“Mișu”, microsatelitul lansat de elevii Colegiului Naţional ,,Mihai Eminescu” din Constanţa, face senzație la competițiile internaționale de aeronautică

Ioana Constantin 25.11.2021, 12:37

Colegiul Mihai Eminescu din Constanța este la înălțime pe încă o hartă a lumii: cea a aeronauticii. Elevii unuia dintre cele mai prestigioase licee de la malul mării au participat la cea de-a cincea ediție a evenimentului „Belt and Road Teenager Maker Camp”, organizat de Centrul de Științe pentru copii și Tineret din China (Children & Youth Science Center of China) și sponsorizat de Ministerul Tehnologiei și Științei al Republicii Chineze.

“Mișu” face senzație la competițiile internaționale de aeronautică

Astfel, la începutul acestei luni, Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Constanța, în parteneriat cu Liceul Teoretic „Carmen Sylva” din Eforie Sud, a primit un kit pentru Tethering Simulation Retrievable Satellite, pentru a rezliza o simulare a lansarii unui satelit în atmosferă.

În aceeași zi, echipa eminesciană, formată din elevi din clasele a X-a și a IX-a A și coordonată de profesoara Elena Enciu, a participat la un atelier de lucru cu reprezentanții Chinei, în cadrul evenimentului „Belt and Road Teenager Maker Camp”, cu tema „Building Dreams în Talented Adolescents Fostering Collaboration for Space Silk Road”.

Apoi, echipa de la Colegiul Mihai Eminescu a luat parte la o serie de activități, care au avut ca obiectiv final lansarea în stratosferă a dispozitivului. Astfel, lucrând contra cronometru, eminescienii au participat la workshop-uri ţinute de organizatori și s-au întâlnit în afara orelor de curs, în laboratoare specializate pentru asamblarea, programarea și testarea microsatelitului.

Cei trei elevi, Francisc-Ioan Dâncă, Ștefan Covaliu și Mihai Nicu, îndrumați de profesoara Elena Enciu, novici în domeniul roboticii și în programarea plăcilor de bază Arduino cu circuite integrate, au reușit performanţa de a construi un microsatelit care a răspuns foarte bine încă de la primele teste de lansare. Datorită parteneriatului pe care elevii de la Liceul Mihai Eminescu l-au avut cu Liceul Teoretic „Carmen Sylva” din Eforie Sud, au fost puse la dispoziția echipei toate materialele necesare lansării: butelie cu heliu (5mc), reductor, laptop și acumulatori.

Punctul culminant a avut loc pe aerodromul din Tuzla, acolo unde pionierii aerospațiali de la Colegiul Naţional ,,Mihai Eminescu” au lansat cu succes CubeSat (U-class spacecraft), o navă spațială de categoria U, pe care au botezat-o Mișu. Lansat cu ajutorul unui balon cu heliu, microsatelitul Mișu a transmis la sol datele înregistrate de la peste 860 de metri altitudine. Astfel, datele furnizate de Mișu echipei de la sol indicau, printre altele, la altitudinea curentă de 856 m, o temperatură de 5,60C și o umiditate de 75%.

Pe lângă informații generale și aprofundarea unor principii ale fizicii, despre microsateliți și despre aeronave, elevii au învățat să folosească o placă de bază cu circuite integrate Arduino, să asambleze un microsatelit, să înalțe un balon cu heliu de mari dimensiuni, să afle cum se transmit date prin antene și, nu în ultimul rând, cum să lucreze în echipă. A fost o experiență inedită care călăuzește spre inovație, motivându-i pe elevii noștri să construiască propriul satelit, a spus Bianca Ibadula, director adjunct Colegiul Național Mihai Eminescu.

Înregistrând o performanță extraordinară, prin ridicarea la peste 860 de metri deasupra aerodromului din Tuzla, CubeSat-ul echipei eminesciene pune Colegiul Eminescu, alături de partenerii săi, pe harta experiențelor practice ale ingineriei aerospațiale, fixând o nouă bornă în istoria Colegiului centenar.

Urmăriți Impact.ro și pe