Rusia, acuzată de SUA că ar fi testat în spațiu arme antisatelit. Ce a urmat întrece orice imaginaţie

Nicu Stan 16.11.2021, 08:05
Rusia, acuzată de SUA că ar fi testat în spațiu arme antisatelit. Ce a urmat întrece orice imaginaţie

Rusia este acuzată de SUA că ar fi testat în spațiu arme antisatelit. Ce a urmat întrece orice imaginaţie și a fost făcut public de către doi oficiali americani, însă sub acoperirea anonimatului.

SUA, îngrijorate după ce Rusia ar fi testat în spațiu arme antisatelit. Ce s-ar fi întâmplat în urma unui astfel de test

Statele Unite s-au arătat îngrijorate de faptul că Rusia a făcut la sfârșitul săptămânii trecute un test cu o armă antisatelit. Problema este că astfel s-ar putea să se fi generat un câmp potențial periculos de gunoi spațial, informează CNN, care citează doi oficiali americani sub acoperirea anonimatului.

Ieri, echipajul de la bordul Stației Spațiale Internaționale a trebuit să își îmbrace rapid costumele spațiale și să intre în navetele spațiale, pentru că a existat pericolul ca stația orbitală să fie lovită de niște resturi care treceau pe lângă ea, a anunțat, potrivit CNN, chiar agenția spațială rusă ROSCOSMOS. Nu se știe sigur dacă acel deșeu a fost generat chiar de testul rusesc cu arme anti-satelit, mai anunță CNN.

Rusia a lansat o racheta in spatiu si a generat astfel deseuri spatiale
Rusia a lansat o racheta in spatiu si a generat astfel deseuri spatiale

Ceva a generat resturi spațiale

De asemenea, Comandamentul Spațial american a confirmat că a avut loc un eveniment care a generat resturi, rar și potențial periculos, însă nu a oferit detalii și nici nu a pomenit ceva de Rusia.

Tipurile acestea de evenimente sunt cauzate de regulă de teste cu arme antisatelit. O rachetă de la sol lovește un satelit și creează astfel un câmp de mici fragmente de material, cunoscut ca și gunoi spațial.

Se analizează câmpul de resturi

”Lucrăm la analizarea câmpului de resturi și ne vom asigura că toate statele care utilizează spațiul au informațiile necesare pentru a manevra sateliții, în cazul în care sunt afectați”, a spus un purtător de cuvânt al Comandamentului Spațial.

NASA nu a comentat nimic despre acest eveniment

NASA și Departamentul de Stat nu au răspuns deocamdată la solicitarea făcută de CNN de a comenta aceste informații, dar sursele arată că  Departamentul de Stat se pregătește să facă o declarație pe această temă.

Gunoaiele spațiale, un real pericol

Oamenii de știință urmăresc cu atenție deșeurile spațiale ce gravitează în jurul Pământului, grație unei hărți realizate în timp real și pe care sunt prezente deja zeci de mii de obiecte cu grad ridicat de risc pentru civilizația umană.

În orice secundă se poate întâmpla ca aceste gunoaie spațiale să lovească sateliții de care depinde tot mai mult în viața noastră de zi cu zi. Un astfel de eveniment ar da peste cap multe, începând cu comunicațiile și terminând cu tranzacțiile financiare.

Urmăriți Impact.ro și pe