Ministrul de Finanțe, precizări importante pentru români! Ce se întâmplă, de fapt, cu creșterea alocațiilor și majorarea pensiilor

Luiza Moldovan 07.04.2020, 15:00
Ministrul de Finanțe, precizări importante pentru români! Ce se întâmplă, de fapt, cu creșterea alocațiilor și majorarea pensiilor

Ministrul de Finanțe, precizări importante pentru români! Cîțu a vorbit despre ce se întâmplă, de fapt, cu creșterea alocațiilor și majorarea pensiilor și despre o eventuală reducere a salariilor bugetarilor.

Analiza ministrului Finanțelor.
Analiza ministrului Finanțelor. „Implicațiile crizei se simt deja”

Ministrul de Finanțe, precizări importante pentru români! Ce se întâmplă, de fapt, cu creșterea alocațiilor și majorarea pensiilor

Florin Cîțu a dat asigurări că nu are în vedere un asemenea proiect, dar că va fi foarte precaut atunci când se va face o evaluare totală a cheltuielilor bugetare în acest an cu totul atipic.

Starea de urgență care a determinat toate măsurile bugetare care nu se aflau pe lista guvernului a determinat o regândire a bugetului de stat. Deficitul bugetar, determinat de aceste cheltuieli neprevăzute, crește semnificativ și „e necesară o reevaluare a întregului buget pe tot anul”, a declarat Florin Cîțu, luni, la finalul ședinței de guvern.

Deficitul bugetar e ]n continu[ cre;tere, dar nu vor fi concedieri
Deficitul bugetar e în continuă creștere, dar nu vor fi concedieri
Într-o intervenție telefonică la Digi24, Florin Cîțu a precizat că are de gând să ia în calcul renunțarea la unele cheltuieli neesențiale, pentru a putea reduce presiunea pe buget și că, de asemenea, ia în calcul amânarea unor plăți pentru anul viitor, în măsura în care acest lucru este posibil.

„Se simte deja impactul crizei”

Despre o eventuală restructurare a aparatului bugetar, Florin Cîțu a spus că nu există în lucru, în acest moment, un asemenea proiect la Ministerul de Finanțe și a amintit că, da, există o atenție deosebită pentru cheltuielile care se fac. El a reiterat că a redus, deja, substanțial, cheltuielile, reducând numărul de ministere de la 27 la 16.
Despre majorarea pensiilor și alocațiilor, prinse, deja, în bugetul inițial, Florin Cîțu a reamintit că a specificat de fiecare dată că acest lucru depinde de execuția bugetară. „Dacă după primele două luni execuția bugetară arăta foarte bine, vă spun că în acest moment, în martie, deja vedem impactul crizei„, a spus Cîțu, care a reamintit impactul pe care-l au asupra banilor bugetari concediile medicale, suma alocată șomajului tehnic (peste 7 miliarde de lei) și alte cheltuieli pentru ajutor social, ceea ce înseamnă că vor fi cheltuieli uriașe, în timp ce bugetul scade pentru anul viitor – „impactul crizei se simte deja„.
Florin Cîțu:
Florin Cîțu: „Una e să pui 1000 de lei pe hârtie și alta e să plătești 1000 de lei”

„Nu vor fi taxe noi”

Ministrul a dat asigurări, totuși, că nu vor fi introduse taxe noi dar că, din cauză că veniturile la buget scad încontinuu, va fi necesar să se împrumute.

„Zilnic stau și mă uit la ce se întâmplă cu dobânzile în piața financiară, cu lichiditatea în piața financiară, pentru că trebuie să finanțăm cheltuielile curente – pensii, salarii, ajutoare sociale, investiții, în România încă nu s-au oprit șantierele. Aici este important un lucru. Am văzut foarte multe proiecte populiste care apar în Parlamentul României, toată lumea crește cheltuielile pentru că, spun ei, uite, Comisia Europeană ne dă voie să avem un deficit mai mare. Dar una e să pui 1.000 de lei pe hârtie populist și alta e să plătești 1.000 de lei. Acei bani trebuie să-i iei de undeva”, a spus Cîțu, care a conchis că trebuie să ne împrumutăm și să ne împrumutăm ieftin.

Cu toate acestea, ministrul Finanțelor a spus că rămâne de văzut ce va fi, în funcție de evoluția pandemiei. „Trebuie să fim pregătiți să schimbăm lucrurile din mers, nu să rămânem prizonierii unor estimări din trecut„, a spus el.

Urmăriți Impact.ro și pe