Metoda de admitere în învățământul dual și profesional, modificată chiar în timpul anului școlar. După ce formulă se va face, de fapt, repartizarea

Ana Anitoiu 21.10.2022, 09:18
Metoda de admitere în învățământul dual și profesional, modificată chiar în timpul anului școlar. După ce formulă se va face, de fapt, repartizarea

Metoda de admitere în învățământul dual și cel profesional pentru 2023 a fost modificată chiar în timpul anului școlar. Ministerul Educației a stabilit o nouă formulă prin care se va face repartizarea candidaților.

Admiterea în învățământul dual și profesional, modificată fără un anunț

Noul ministru al Educației, a declarat, pe 13 octombrie, în cadrul primei sale conferințe de presă, că garantează că în timpul mandatului ei, Ministerul Educației „nu va abdica de la principiul predictibilității” și că urmărește echitatea și predictibilitatea în sistemul de învățământ.

Însă, ministerul Educației a modificat metodologiile-cadru de organizare și desfășurare în învățământul dual pentru calificări profesionale de nivel 3 și în învățământul profesional fără să fi anunțat înainte. În plus, cele două ordine date pentru aceste schimbări au fost semnate pe 26 septembrie, iar publicarea în Monitorul Oficial a avut loc trei săptămâni mai târziu, conform edupedu.ro.

Metoda de admitere in invatamantul dual si profesional, modificata chiar in timpul anului scolar
Metoda de admitere in invatamantul dual si profesional a fost modificata de Ministerul Educatiei. Foto: unsplash.com

Noua metodă prin care se calculează media de admitere în învățământul dual

Prima etapă de admitere va începe pe 4 iulie 2022, potrivit calendarului oficial. Conform modificării făcute de Ministerul Educației, în cazul în care s-au organizat probe eliminatorii și probe de admitere sau în situația în care nu s-au organizat probe eliminatorii și s-au organizat probe de admitere, media de admitere în învățământul dual se calculează după o nouă formulă.

Mai exact, media de admitere este egală cu: 70 înmulțit cu media generală obținută la Evaluarea Națională din clasa a opta plus 30 înmulțit cu media notelor la probele de admitere stabilite de unitatea de învățământ în colaborare cu operatorii economici parteneri, totul împărțit la 100.

Însă, în cazul în care s-au organizat probe eliminatorii și nu s-au organizat probe de admitere sau nu s-au organizat probe eliminatorii și nici probe de admitere, media de admitere în învățământul dual este egală cu media generală obținută la Evaluarea Națională din clasa a opta.

Noua formulă de calcul pentru media de admitere în învățământul profesional

În ceea ce privește admiterea în învățământul profesional de stat, în cazul în care numărul de candidați înscriși îl depășește pe cel al locurilor oferite de unitatea de învățământ, media de admitere se calculează, de asemenea, după o nouă formulă.

Concret, media de admitere în învățământul profesional este egală cu: 20 înmulțit cu media generală de absolvire a claselor gimnaziale plus 80 înmulțit cu media generală obținută la Evaluarea Națională, totul împărțit la o sută. Apoi, rezultatul obținut se înmulțește cu 70 și se adună cu 30 înmulțit la nota la proba suplimentară de admitere stabilită de unitatea de învățământ în colaborare cu operatorii economici parteneri. Rezultatul se împarte la 100.

Pe de altă parte, dacă numărul de candidați nu îl depășește pe cel al locurilor oferite de unitatea de învățământ, atunci media de admitere în învățământul profesional este egală cu media generală obținută la Evaluarea Națională din clasa a opta.

Cum se proceda înainte

Înainte de aceste schimbări, pentru ambele admiteri, în cazul în care numărul celor înscriși nu depășea numărul locurilor și nu se organizau probe de admitere, admiterea se făcea pe baza portofoliului educațional al elevului. Adică pe baza mediei ponderate între media generală la Evaluarea Națională, cu pondere de 80%, și media generală de absolvire a ciclului gimnazial, cu pondere de 20%.

Dacă erau mai mulți candidați decât numărul de locuri sau dacă se organizau probe de admitere indiferent de numărul de candidați înscriși, admiterea se făcea astfel: 70% media de admitere definită mai sus și 30% media notelor obținute la probele de admitere stabilite la nivelul unității de învățământ.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...