Cel mai mare număr de contestații din ultimii 4 ani la Evaluare Naţională 2022. Când se afişează rezultatele finale

Ioana Bucur 27.06.2022, 16:13
Cel mai mare număr de contestații din ultimii 4 ani la Evaluare Naţională 2022. Când se afişează rezultatele finale

În ziua în care absolvenții clasei a XII-a au primit primele rezultate BAC 2022, ministrul Educației a vorbit și despre situația notelor obținute la examenul susținut de cei care au terminat clasa a VIII-a. S-a înregistrat cel mai mare număr de contestații din ultimii patru ani la Evaluare Națională 2022. Când se afişează rezultatele finale.

Record de contestații la Evaluare Naţională 2022

Luni, 27 iunie, în cadrul conferinței de presă legată de afișarea primelor rezultate BAC 2022, ministrul Educației a anunțat și că, în cazul Evaluării Naționale, numărul de contestații depuse de candidați este mai mare decât cel din anul precedent, fără a da alte detalii.

„Am avut un număr de contestații la Evaluarea Națională un pic mai mare decât cel de anul trecut,” a răspuns ministrul, întrebat de presă, câte contestații au depus elevii care au absolvit clasa a VIII-a și au dat Evaluarea Națională.

Reprezentanți ai Ministerului Educației au anunțat apoi că este vorba despre  21.856 de contestații depuse, cel mai mare număr din ultimii patru ani. În 2018, au fost depuse 23.761 de contestații, iar anul trecut 20.271. Cele mai puține contestații în acest interval de patru ani au fost în 2020, peste 15.000, scrie Edupedu.

Potrivit primelor rezultate Evaluare Națională 2022, rata de promovare este de peste 82%. Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, vor fi afișate pe 30 iunie.

Tot luni, Sorin Cîmpeanu a spus că, la Evaluare Națională, pentru anul viitor, nu va fi schimbat din perspectiva disciplinelor, vor fi matematică şi limba română şi că nu a făcut până acum niciun fel de precizare cu privire la modificarea structurii examenului.

„Examenul de Evaluare Naţională, cu siguranţă, pentru anul viitor, nu va fi schimbat din perspectiva disciplinelor, vor fi matematică şi limba română. Elevii ştiu că trebuie să se pregătească pentru Evaluarea Naţională la Matematică şi Limba Română”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Cel mai mare număr de contestații din ultimii 4 ani la Evaluare Naţională 2022. Când se afişează rezultatele finale
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Inquam Photos/ George Călin

Ce schimbări ar putea să apară

Ministrul Educației a mai declarat că va propune eliminarea mediilor din gimnaziu, „care au devenit total irelevante”.

„Din păcate, nu au fost niciodată foarte relevante, dar odată cu administrarea unor evaluări strandardizate, odată cu analizele pe care le-am făcut la nivelul întregului sistem preuniversitar, am constatat cu regret că sunt irelevante”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

El a precizat că o altă propunere pe care a făcut-o a fost eliminarea notelor şi înlocuirea cu calificative.

„Vom vedea, o vom lansa în dezbatere publică, pentru discipline precum desen, muzică, şi vom vedea care altele”, a mai afirmat ministrul.

Urmăriți Impact.ro și pe