“Măștile sunt inutile!” Cum ar trebui, de fapt, să ne protejăm împotriva gripei

Diana Radu 19.02.2020, 14:51
“Măștile sunt inutile!” Cum ar trebui, de fapt, să ne protejăm împotriva gripei

În plin sezon de gripă, stocul măștilor medicale din farmacii au început să se epuizeze rapid, deoarece oamenii consideră că aceasta este cea mai eficientă cale de a se apăra împotriva virusului gripal. Însă, adevărul este cu totul altul. Potrivit directorului Institutului național alergii și boli infecțioase din SUA, măștile sunt inutile. Iată cum ar trebui să ne protejăm de gripă!

Măștile medicale nu ne apără de gripă. Cum ne putem proteja?

Directorul Instituitului național pentru alergii şi boli infecțioase din SUA, Anthony Fauci a anunțat că măștile medicale sunt inutile împotriva gripei. Medicul a spus că măștile chirurgicale ar trebui utilizate doar de oamenii bolnavi, pentru a nu-i infecta pe cei din jur, însă s-a demonstrat că măștile care se găsesc în farmacii nu sunt atât de eficiente pentru a ne proteja de acest virus.

De asemena, Fauci a subliniat că cea mai eficientă metodă de a ține la distanță virusul gripal este vaccinarea, dar și igiena. În acest sens, specialistul ne recomandă să ne spălăm riguros pe mâini cu apă caldă și cu săpun. ”Spălaţi-vă pe mâini cât de des puteţi. Staţi departe de locurile aglomerate unde sunt oameni care tuşesc şi strănută. Dacă tuşiţi sau strănutaţi, acoperiţi-vă gura. Ştiţi voi, toate lucrurile acelea pe care le spunem în fiecare an”, a declarat Fauci.

masti, gripa, virus gripal
Măștile medicale nu ne apără de gripă. Cum ne putem proteja?

Gripa este boala respiratorie contagioasă, cauzată de un virus, care se răspândește foarte ușor printr-un strănut ori prin tusea unei persoane deja infectate. Gripa poate fi contagioasă chiar cu 1-2 zile înainte de a-și manifesta primele simptome, dar și până la 7 zile după ce persoana infectată s-a îmbolnăvit.

Până acum numărul românilor care au decedat din cauza gripei sezoniera a ajuns la 39, dintre care patru s-au înregistrat în ultimele trei zile. Datele au fost făcute publice marți de către specialiștii de la Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). Ultimul deces s-a înregistrat luni, 17 februarie. Medicii au anunțat că este vorba despre o femeie din județul Iași în vârstă de 67 de ani, care nu fusese vaccinată antigripal.

Urmăriți Impact.ro și pe