Câți oameni au murit de gripă în această iarnă în România. Încă patru decese în ultimele zile

Diana Radu 18.02.2020, 20:36
Câți oameni au murit de gripă în această iarnă în România. Încă patru decese în ultimele zile

Gripa sezonieră a provocat până acum 39 de decese în rândul românilor, dintre care patru s-au înregistrat în ultimele trei zile. Datele au fost făcute publice marți de către specialiștii de la Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Numărul deceselor cauzate de gripă este în creștere de la o zi la alta

Ultimul deces cauzat de gripă în România s-a înregistrat pe data luni, 17 februarie. Medicii au anunțat că este vorba despre o femeie din județul Iași în vârstă de 67 de ani, care nu fusese vaccinată antigripal. Cu o zi înainte, adică pe 16 februarie a fost semnalizat un alt deces provocat de gripă. În acest caz, victima a fost o femeie din județul Prahova în vârstă de 65 de ani, care însă era vaccinată antigripal.

Duminică, 15 februarie, o femeie și un bărbat s-au stins din viață fiind răpuși de virusul gripal. Atât femeia în vârstă de 81 de ani, cât și bărbatul, de 62 de ani nu erau vaccinați. Cu toate acestea, specialiștii de la CNSCBT spun că decesele cauzate de gripă în 2020 nu le depășesc pe cele înregistrate iarna trecută.

gripa, romania, numar decese
Numărul deceselor cauzate de gripă este în creștere de la o zi la alta

Gripa este boala respiratorie contagioasă, cauzată de un virus, care se răspândește foarte ușor printr-un strănut ori prin tusea unei persoane deja infectate. Gripa poate fi contagioaasă chiar cu 1-2 zile înainte de a-și manifesta primele simptome, dar și până la 7 zile după ce persoana infectată s-a îmbolnăvit.

Specialiștii recomandă românilor să aibă în vedere o mai mare atenție cu privire la igiena mâinilor, prin folosirea apei și săpunului. Totodată, este importantă utilizarea batistei și a servețelelor pentru strănut și tuse. Totuși, cea mai bună prevenție rămâne în continuare vaccinul antigripal. ”Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenţie şi se recomandă, în continuare, vaccinarea antigripală”, au declarat reprezentanții Ministerului Sănătății.

Urmăriți Impact.ro și pe