Mai multe trupe americane în România? Presa poloneză afirmă că soldații SUA vor fi mutați din țara lor

Ioana Bucur 12.08.2021, 15:36
Mai multe trupe americane în România? Presa poloneză afirmă că soldații SUA vor fi mutați din țara lor

Un proiect de lege ce vizează posturile TV a dus la creșterea tensiunilor între liderii de la Casa Albă și Varșovia. Presa din Polonia scrie despre planul americanilor de a trimite soldații SUA staționați pe teritoriul țării în România.

Armata sau televiziunea. De ce ar putea ajunge soldații SUA din Polonia în România

Conflictul dintre cele două state a pornit pe fondul trecerii unui proiect de lege ce vizează interdicția asupra firmelor din afara Spațiului Economic European care au în proprietate radiodifuzori polonezi. Controversatul proiect a trecut de Camera Inferioară a Parlamentului cu 228 de voturi pentru, 216 împotrivă și 10 abțineri.

Jurnaliștii din Polonia au publicat recent rapoarte potrivit cărora Statele Unite ale Americii ar analiza posibilitatea de a-i reloca pe soldații SUA staționați pe teritoriul țării în România.

Proiectul e lege este criticat și de mediul de afaceri polonez, care a avertizat că, dacă va fi adoptat, relațiile economice dintre cele două țări ar fi afectate serios.

„Foarte probabil ca pe viitor, companiile americane care au intenția să investească în Polonia se vor gândi la acest pas de 10 ori”, a declarat Maciej Witucki, șeful grupului proprietarilor de afaceri Lehiatan din Polonia.

În acest caz, cea mai afectată ar urma să fie rețeaua de televiziune TVN, din portofoliul căreia fac parte numeroase canale, printre care postul de știri TVN24, deținut în majoritate de compania americană Discovery Inc. printr-o filială înregistrată în Olanda. Publicația The New York Times explică decizia de a o înregistra în Olanda ca pe un „truc” prin care să se evite interzicerea firmelor non-europene care dețin mai mult de 49% din companiile media poloneze.

„Proiectul de lege vizează direct TVN și reprezintă un atac fără precedent asupra libertății de exprimare și a independenței mass-media”, a declarat conducerea TVN într-o declarație după votul parlamentarilor polonezi, adăugând că inițiativa legislativă riscă să submineze 30 de ani de relații polono-americane.

Mai multe trupe americane în România

Coaliția de guvernare din Polonia se destramă. Vicepremierul a fost demis

Una dintre cele trei formațiuni din coaliția de guvernare din Polonia, partidul Antanta, a ieșit din alianța conservator-naționalistă, după ce liderul acestuia, Jaroslaw Gowin, a fost demis din funcţia de vicepremier de către premierul polonez Mateusz Morawiecki.

„Părăsim Guvernul cu capul sus. Demisia mea înseamnă sfârşitul Drepte Unite şi spargerea coaliţiei”, a declarat presei Jaroslaw Gowin, liderul Partidului Antanta, una dintre cele trei formaţiuni care făceau parte din coaliţia condusă de Partidul Lege şi Justiţie (PiS, conservatori), după ce premierul Mateusz Morawiecki l-a demis din postul de vicepremier.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...