Polonia a întors din drum un avion din Belarus care zbura către Spania. Mesajul transmis piloţilor

Iancu Andreea, Mihai Roșoiu 26.05.2021, 19:47
Polonia a întors din drum un avion din Belarus care zbura către Spania. Mesajul transmis piloţilor

Un avion din Belarus a fost întors din drum în Polonia, deși zbura către Spania. Aeronava era operată de compania Belavia și decolase miercuri de la Minsk spre Barcelona. Totuși, avionul a fost nevoit să se întoarcă din drum după ce a survolat zeci de minute în spațiul aerian al Belarusului, la granița cu Polonia. Incidentul vine în urma deciziei Consiliului European de a bloca accesul avioanelor bieloruse în spațiul aerian al Uniunii Europene.

Polonia a întors din drum un avion din Belarus care zbura spre Spania

Zborul unei aeronave bieloruse operat de Belavia a fost întors din drum în Polonia deși urma să aterizeze în Barcelona. După ce a decolat miercuri de la Minsk, avionul a fost nevoit să se întoarcă din drum după ce a survolat timp de trei ore, în cercuri, spațiul aerian al statului de origine, în apropierea graniței cu Polonia. Zona se încadrează în spațiul aerian al Uniunii Europene, unde Consiliul European a solicitat blocarea accesului aerian al avioanelor bieloruse. Decizia vine în urma deturnării avionului operat de Ryanair spre Minsk, în care călătorea jurnalistul Roman Protasevich și prietena lui, ambii arestați în Belarus.

De această dată, avionul Belavia decolase în jurul orei 13.30 de la Minsk și era programat să aterizeze la 16.15 la Barcelona, conform informațiilor FlighRadar24.com. Totuși, traiectoria aparatului de zbor arată că acesta a survolat minute bune în apropiere de granița cu Polonia, fără să iasă din spațiul aerian al Belarusului. Deși decizia Consiliului European nu a fost deocamdată implementată, se pare că au existat unele motive pentru care avionul nu și-a putut continua traseul.

Zborul Belavia – Belarusian Airlines B2869 Minsk – Barcelona este în așteptare de câteva zeci de minute în apropierea graniței dintre Belarus și Polonia. Motivul este necunoscut însă e posibil ca zborul să nu aibă permisiunea de a tranzita spațiul aerian francez. Până acum Belavia a operat toate zborurile sale spre Europa, excepție cele spre Marea Britanie și Franța. În ciuda solicitării înaintată luni seara Consiliului Uniunii Europene de către Consiliul Europei de a interzice accesul în UE avioanelor deținute de companiile aeriene bieloruse, restricția încă nu a fost implementată, arată BoardingPass, o pagină Facebook specializată în aviație.

Polonia a întors din drum un avion din Belarus, deși zbura spre Spania
O aeronavă Belavia a fost întoarsă din drum la granița cu Polonia

Avioanele companiilor din Belarus nu vor mai avea acces în spațiul aerian al UE

În urma incidentului cu avionul deturnat în Belarus, liderii europeni au aprobat în cursul serii de luni noi sancțiuni împotriva statului. Aceștia solicită eliberarea jurnalistului Roman Protasevich și a prietenei acestuia, Sofia Sapega. Cei doi au fost arestați duminică în urma deturnării la Minsk, sub un fals pretext, a avionului în care călătoreau pe ruta Atena – Vilnius. Totodată, în urma deciziei liderilor europeni, avioanele companiilor din Belarus nu vor mai avea permis accesul pe aeroporturile din UE.

Inclusiv companii europene importante au reacționat la deturnarea aeronavei de către regimul lui Lukașenko pentru arestarea unui disident politic. Air France și Lufthansa au anunțat deja că aeronavele lor nu vor mai tranzita spațiul aerian al Belarusului în urma incidentului petrecut în această săptămână. Totuși, evenimentul de astăzi, care ține de cursa către Barcelona, ar avea de-a face cu o decizie a autorităților franceze.

Polonia a întors din drum un avion din Belarus, deși zbura spre Spania
Zborul aeronavei din Belarus a făcut cale întoarsă din spațiul aerian polonez
foto – Boarding Pass

Mesajul transmis piloților aeronavei bieloruse

Conform informațiilor oferite de RIA Novosti, care-l citează pe ofițerul de presă al Autorității Aeronautice poloneză, Pavel Lukașevici, se pare că avionul ce efectua cursa Minsk-Barcelona nu a primit permisiune de traversare a spațiului aerian polonez din cauza interdicției ridicate de către autoritățile din Franța. Acestea din urmă nu ar fi permis aeronavei traversarea teritoriului său.

Serviciile noastre au transmis echipajului avionului informația precum că serviciile franceze au interzis zborul asupra spațiului aerian francez pentru toate avioanele bieloruse. Totodată, echipajului i-a fost transmis că poate avea probleme în tranzitarea spațiului aerian al Franței, a declarat purtătorul de cuvânt.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...