Parlamentul European declară UE zonă de libertate LGBTIQ. Avertismentul pentru Polonia și Ungaria

Ioana Bucur 11.03.2021, 22:41
Parlamentul European declară UE zonă de libertate LGBTIQ. Avertismentul pentru Polonia și Ungaria

Măsură în premieră în Uniunea Europeană, ce va afecta viața a sute de mii de oameni. Parlamentul European declară UE zonă de libertate LGBTIQ. Decizia a venit la pachet cu un avertisment dur pentru țări precum Polonia și Ungaria.

Parlamentul European declară UE zonă de libertate LGBTIQ

Parlamentul European declară UE zonă de libertate LGBTIQ. La aproape doi ani după ce autoritățile locale din Polonia au stabilit puțin peste o sută de „zone libere de LGBTIQ”, Parlamentul European a dat o lecție de toleranță, votând, joi, o rezoluție prin care întregul teritoriu al Uniunii Europene a fost declarat „zonă de libertate LGBTIQ”. Rezoluția, care a primit sprijinul Comisiei Europene, a fost adoptată cu 492 de voturi pentru, 141 împotrivă și 46 de abțineri.

„Ca răspuns faţă de regresul drepturilor LGBTIQ în unele state ale UE, în special Polonia şi Ungaria, membrii Parlamentului European au declarat joi Uniunea Europeană o Zonă de Libertate LGBTIQ”, precizează legislativul european, menţionând că această declaraţie este şi o reacţie împotriva creării „zonelor libere de LGBTIQ” în Polonia.

Spațiile create de autoritățile locale poloneze sunt, potrivit Parlamentului European, „parte a unui context mai larg în care comunitatea LGBTIQ în Polonia este supusă la tot mai multe discriminări şi atacuri, în special creşterea discursului de ură din partea autorităţilor locale, oficialilor aleşi (inclusiv actualul preşedinte) şi mass-media proguvernamentale”.

Parlamentul European declară UE zonă de libertate LGBTIQ
Uniunea Europeană este zonă de libertate LGBTIQ

Sancțiuni pentru orașele din Polonia în care s-au luat măsurile controversate

Liderii UE au cerut și aplicat sancțini importante Poloniei. În afară de respingerea finanțărilor europene pentru orașele ce au intrat în vizorul Bruxelles-ului pentru măsurile controversate, Parlamentul European a cerut Comisiei să meargă mai departe, propunând proceduri de infringement, activarea Articolului 7 şi aplicarea recentului mecanism de suspendare a fondurilor europene prin invocarea încălcării statului de drept.

Decizia Parlamentului European vizează și acțiunile Ungariei, liderii criticând rezoluția adoptată de orașul Nagykáta, în noiembrie 2020, prin care se interzice „diseminarea și promovarea propagandei LGBTIQ”, precum și amendamentele constituţionale adoptate o lună mai târziu de parlamentul de la Budapesta care, potrivit Parlamentului European, „limitează şi mai mult drepturile persoanelor LGBTIQ” şi „nu ţin cont de existenţa persoanelor transgender şi non-binare şi le limitează dreptul la viaţa de familie”.

„Persoanele LGBTIQ oriunde în Europa trebuie să se bucure de libertatea de a trăi şi de a-şi arăta public orientarea sexuală şi identitatea de gen fără teama intoleranţei, discriminării sau persecuţiei, iar autorităţile de la toate nivelurile de guvernare în întreaga Uniune Europeană trebuie să protejeze şi să promoveze egalitatea şi drepturile fundamentale pentru toţi, inclusiv pentru persoanele LGBTIQ”, concluzionează Parlamentul European în declaraţia votată.

Parlamentul European declară UE zonă de libertate LGBTIQ. Reacții acide ale grupurilor politice europene: „Ridicol!”

În ciuda faptului că a fost primit 492 de voturi pentru, fiind sprijinită de grupul popularilor (PPE), cel al socialiștilor (S&D) și Renew Hope, care a și inițiat demersul, rezoluția Parlamentuluin European a fost intens criticată de opozanți. A fost considerată „ridicolă” de membrii grupului Identitate și Democrație și de cei ai grupului Conservatorilor și Reformiștilor, potrivit agenției de presă EFE.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...