Mai multe bănci rusești, tăiate de la SWIFT. Decizia a fost luată de liderii UE și SUA

Nicu Stan, Ozana Mazilu 27.02.2022, 09:38
Mai multe bănci rusești, tăiate de la SWIFT. Decizia a fost luată de liderii UE și SUA

Mai multe bănci rusești au fost tăiate de la SWIFT. Decizia a fost luată de liderii UE și SUA. Asta împiedică băncile să facă operațiuni în străinătate, astfel că exporturile și importurile din Rusia vor fi blocate, a anunțat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Bănci rusești, excluse din sistemul SWIFT. Rusia nu va mai putea face import sau export

Vladimir Putin se baza pe sistemul SWIFT mai ales pentru exporturile de petrol și gaze care aduceau mari sume de bani Rusiei. De asemenea, SUA și UE, alături de Franța, Germania, Italia, Marea Britanie și Canada, vor impune restricții „care să împiedice Banca Centrală Rusă să-și folosească rezervele internaționale pentru a diminua impactul sancțiunilor”, se arată într-o declarație comună.

În plus, vor fi luate măsuri pentru a limitarea „pașapoartelor de aur”, care ar permite „rușilor bogați conectați la guvernul rus” să devină cetățeni ai țărilor semnatare și să aibă astfel acces la sistemele financiare.

Ursula von der Leyen a anuntat ca Rusia nu va mai putea face exporturi sau importuri
Ursula von der Leyen a anuntat ca Rusia nu va mai putea face exporturi sau importuri

Restricțiile, în vigoare în câteva zile

Țările care au impus restricțiile au anunțat și înființarea unui „grup operativ transatlantic” care se va asigura că sancțiunile rămân eficiente. Grupul va avea sarcina să identifice și să înghețe activele persoanelor și companiilor sancționate. Măsurile încă nu au fost puse în aplicare. Vor intra în vigoare în zilele următoare.

„Pe măsură ce forțele ruse își lansează asaltul asupra Kievului și a altor orașe ucrainene, suntem hotărâți să continuăm să impunem Rusiei costuri care vor izola și mai mult Rusia de sistemul financiar internațional și de economiile noastre. Vom implementa aceste măsuri în zilele următoare, a anunțat șefa Comisiei Europene”, se arată în declarația statelor menționate, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Occidentul, alături de Ucraina

De asemenea, țările semnatare „condamnă războiul lui Putin și atacurile asupra națiunii suverane și a poporului Ucrainei”.

„Suntem alături de guvernul ucrainean și de poporul ucrainean în eforturile lor eroice de a rezista invaziei Rusiei. Războiul Rusiei reprezintă un atac asupra regulilor și normelor internaționale fundamentale care au prevalat de la cel de-al Doilea Război Mondial, pe care ne angajăm să le apărăm. Vom cere socoteală Rusiei și ne vom asigura că acest război este un eșec strategic pentru Vladimir Putin, se mai arată în declarația comună.

Ce este SWIFT

​SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) este un conglomerat bancar fondat sub umbrela unei cooperative din Belgia, fondată în 1973 de 239 de bănci din 15 țări. De-a lungul timpului, Swift a rezistat apelurilor de a impune interdicții unor țări, descriindu-se ca fiind o instituție neutră.

Urmăriți Impact.ro și pe