Ce este SWIFT, arma de care Rusia se teme cel mai tare. Unii o numesc „opțiunea nucleară”

Beatrice Dumitru 27.02.2022, 09:10
Ce este SWIFT, arma de care Rusia se teme cel mai tare. Unii o numesc „opțiunea nucleară”

Guvernele occidentale amenință Rusia cu un pachet de sancțiuni fără precedent cu scopul de a-l descuraja pe președintele Vladimir Putin să ordone un atac asupra Ucrainei. Dar există o măsură care pare să provoace teamă la Kremlin și este vorba de separarea țării de sistemul bancar global.

Ce înseamnă SWIFT

Parlamentarii americani au sugerat în ultimele săptămâni că Rusia ar putea fi scoasă din SWIFT, o rețea de înaltă securitate care conectează mii de instituții financiare din întreaga lume. Unii o numesc „opțiunea nucleară”, în timp ce parlamentari ruși au spus că transporturile de petrol, gaze și metale către Europa s-ar opri dacă acest lucru s-ar întâmpla.

SWIFT, adică Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale a fost înființată în 1973 pentru a înlocui telexul, iar în prezent este folosită de peste 11.000 de instituții financiare pentru a trimite mesaje și ordine de plată securizate. Fără o alternativă acceptată la nivel global,  SWIFT reprezintă un sistem esențial pentru finanțele globale.

 Ce este SWIFT, arma de care Rusia se teme cel mai tare. Unii o numesc „opțiunea nucleară”
Rusia, avertizată în cazul în care va invada Ucraina.

Dacă Rusia este deconectată de la SWIFT, atunci nu vom primi valută, dar cumpărătorii, țările europene în primul rând, nu vor primi bunurile noastre, petrol, gaze, metale și alte componente importante”, a declarat Nikolai Zhuravlev, vicepreședintele Camerei superioare a parlamentului Rusiei, potrivit publicației de stat TASS, preluată de CNN.

Ce s-ar întâmpla, dacă Rusia ar fi eliminată din SWIFT

Scoaterea Rusiei din SWIFT ar face aproape imposibil ca instituțiile financiare să trimită bani în țară sau în afara țării, ceea ce ar afecta foarte mult companiile ruse și clienții străini, în special pe cumpărătorii de petrol și gaze, cei mai mulți în dolari SUA.

Eliminare ar încheia toate tranzacțiile internaționale, ar declanșa volatilitatea monedei și ar provoca ieșiri masive de capital”, a scris Maria Shagina, de la Institutul Finlandez de Afaceri Internaționale, într-o lucrare de anul trecut pentru Carnegie Moscow Center.

Excluderea Rusiei de la SWIFT ar duce la o scădere a economiei sale cu 5%, a estimat fostul ministru de Finanțe, Alexei Kudrin în 2014.

SWIFT, cu sediul în Belgia, trebuie să respecte reglementările UE și este condusă de un consiliu format din 25 de persoane, inclusiv Eddie Astanin, președintele consiliului de administrație al Centrului Central de Compensare a Contrapartidei din Rusia.

Ce măsuri a luat Rusia, dacă va fi eliminată din SWIFT

Rusia nu ar fi prima țară exclusă din SWIFT. În 2012, băncile iraniene au fost deconectate după ce au fost sancționate de Uniunea Europeană pentru programul nuclear al țării. În aceste condiții, Iranul a pierdut aproape jumătate din veniturile din exporturile de petrol și 30% din comerțul exterior, potrivit Mariei Shagina.

SWIFT este o cooperativă globală neutră înființată și operată în beneficiul colectiv al comunității sale. Orice decizie de a impune sancțiuni unor țări sau entități individuale revine exclusiv organismelor guvernamentale competente și legiuitorilor”, a declarat organizația într-un comunicat.

Nu este clar cât de mult sprijin există între aliații SUA pentru acțiuni similare împotriva Rusiei. Statele Unite și Germania au cel mai mult de pierdut dacă Rusia este deconectată, deoarece băncile lor sunt cei mai frecvenți utilizatori SWIFT care comunică cu băncile rusești, spune Maria Shagina.

În ultimii ani, Rusia și-a stabilit propriul sistem de plăți, SPFS, după sancțiunile Occidentului din 2014. SPFS are acum aproximativ 400 de utilizatori, potrivit băncii centrale a Rusiei. 20% dintre transferurile interne se fac în prezent prin SPFS, potrivit Mariei Shagina, dar dimensiunea mesajelor este limitată, iar operațiunile sunt limitate la orele de lucru din timpul săptămânii.

Sistemul de plăți interbancare transfrontaliere din China, sau CIPS, poate oferi o altă alternativă la SWIFT. Moscova ar putea fi, de asemenea, forțată să recurgă la utilizarea criptomonedelor.

Uniunea Europeană este pregătită să răspundă în cazul în care Rusia va invada Ucrina cu „sancțiuni cuprinzătoare nemaivăzute până acum”, a declarat ministrul danez de Externe, Jeppe Kofod, în timp ce șeful diplomașiei europene, Josep Borrell, a afirmat că sancțiunile ar fi „cea mai importantă pârghie pe care o are Occidentul, sau cel puțin Uniunea Europeană”.

Urmăriți Impact.ro și pe