Mai mult de jumătate din măștile neconforme sunt FFP2. Cum ne asigurăm că produsele cumpărate ne protejează?

Gabriela del Pupo 06.01.2022, 14:12
Mai mult de jumătate din măștile neconforme sunt FFP2. Cum ne asigurăm că produsele cumpărate ne protejează?

Organizația de protecție a consumatorilor, InfoCons, a avertizat că 61,26% din măștile neconforme care se găsesc în comerț sunt măști FFP2. Un studiu efectuat la nivel european arată că sunt puse în circulație 285 de măști neconforme dintre care 174 de tipuri sunt FFP2.

România pe locul 3 în Europa la depistarea falsurilor

Studiul centralizează datele strânse la nivel european din ianuarie 2020 până în decembrie 2021.

Cele mai multe alerte făcute prin Sistemul de alertă rapidă european au fost emise de Belgia (25%), Germania (18,66%) și de România (9,85%).

Cele mai multe măști neconforme vin din China 84,50% care este de altfel și cel mai mare producător de măști, pentru 6,33% țara de proveniență este necunoscută iar  4,22 % vin din Turcia.

Gradul de protecție oferit diferă în funcție de tipul de mască 80% pentru FFP1, 94% pentru FFP2, 99% pentru FFP3.

La ce trebuie să fie atenți cumpărătorii?

Pe ambalaj sau chiar marcat pe fiecare produs în parte trebuie să fie menționat numele, marca comercială sau orice alt mijloc de identificare a producătorului sau distribuitorului, marcarea de identificare a tipului: se precizează clasa corespunzătoare (FFP1, FFP2 sau FFP3) urmată de un spațiu liber și apoi: „NR”, atunci când semi-masca filtrantă împotriva particulelor este limitată la utilizare într-un singur schimb, „R”, atunci când semi-masca filtrantă împotriva particulelor este reutilizabilă.

De asemenea trebuie să fim atenți și la faptul că măștile de tip FFP2 și FFP3 sunt prevăzute cu valve de expirație. Astfel se asigură protecția celui care poartă masca față de aerosolii din atmosferă, însă aerul expirat (potențial contaminat) nu este filtrat înainte de a fi eliberat în atmosferă.

Reamintim că CNSU nu mai recomandă măștile textile în spațiile publice închise și deschise. În mijloacele de transport în comun, în magazine, dar și pe stradă, în gări, în stațiile de autobuz sau în târguri sunt recomandate doar măști mai performante FFP2 sau cele chirurgicale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...