Magazinul preferat al lui Nicolae Ceaușescu. Există și astăzi și vinde exact același lucru

Andra Daoud 23.09.2022, 15:37
Magazinul preferat al lui Nicolae Ceaușescu. Există și astăzi și vinde exact același lucru

Despre locurile preferate ale lui Nicolae Ceaușescu și tabieturile fostului dictator s-a vorbit și se va mai vorbi multă vreme. Există însă un loc cu totul și cu totul special, unde liderul comunist mergea de fiecare dată când avea ocazia și se delecta cu preparatele deosebite. Interesant este că locul există și astăzi, la mai bine de 30 de ani de la Revoluție, și vinde exact aceleași produse.

Magazinul care l-a cucerit pe Nicolae Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu avea numeroase tabieturi, dar pentru unul anume călătorea de la București în provincie de fiecare dată când avea ocazia. Locul cu preparatele care l-au cucerit pe dictator este unul cu o tradiție de peste 100 de ani și există și astăzi, aproape în aceeași formă ca atunci. Este vorba despre o cofetărie-gelaterie din orașul Slatina, cunoscută în oraș drept „La turci”. Pe geamul încăperii care îl atrăgea ca un magnet pe fostul lider comunist stătea scris „Firma Atletul albanez. Cofetărie. Gelaterie. Memish D. Hashim”.

Aflată pe strada Dinu Lipatti din Slatina, prăvălia a început să comercializeze înghețată și bragă în anul 1912, după ce Albania a ieșit de sub dominație otomană. Cu timpul, locul a devenit cunoscut printre localnici și nu numai, însă deși anii au trecut, proprietarii nu s-au grăbit să facă modernizări, ci l-au păstrat astfel încât să aducă aminte de timpurile apuse. Mașinăria de făcut bragă și citronadă funcționează perfect și în prezent, spre surprinderea multora.

Magazinul preferat al lui Nicolae Ceausescu. Exista si astazi si vinde exact acelasi lucru
Magazinul din Slatina pe care il vizita Nicolae Ceausescu

Ce preparate savura Nicolae Ceaușescu „La Turci”

„Ne tragem din iliri, iar ei se trag din daci. Voi sunteți mici, nu mai știți, școlilele nu mai vorbesc despre asta, dar București e de origine albanează. Bukur înseamnă frumos în albaneză. Așa e povestea cu ciobanul Bucur – fratele meu ilir îl întreabă pe fratele meu dac ce face. Păi ce face: bucură”, îmi spune Hashim, zâmbind pe sub mustăți. „Ce fac ciobanii? Vara sus, la munte, să muncească, iar iarna coboară la vale. Așa și noi, îi bucurăm vara pe slătineni cu licorile noastre”, spune Hashim Memish, unul dintre proprietari.

Cât despre obiceiurile de consum ale lui Nicolae Ceaușescu, proprietarul prăvăliei spune că fostul dictator obișnuia să ceară paharele cu bragă direct la mașină, un bolid decapotabil pe care îl folosea pentru deplasare.

„Era mai zarvă în ziua aceea, o mulțime de mașini ședeau în coloană. Noi ne-am dus să îi servim cu paharele de bragă direct în mașină. Îmi amintesc că era o decapotabilă și noi nu mai văzuserăm asta la vremea aceea. Tata a vorbit cu ei, el îl și cunoștea pe Ceaușescu fiindcă și-a făcut ucenicia la o cizmărie de lângă prăvălie. După ce i-am servit, se făcuse o îmbulzeală de vai și amar, acum, toți voiau să bea bragă.”, a mai povestit Hashim Memish.

 

Urmăriți Impact.ro și pe