Luminița Gheorghiu a murit la 71 de ani. Actrița câștigase Ursul de Aur la Berlin în 2013

Stan Filon 05.07.2021, 09:30
Luminița Gheorghiu a murit la 71 de ani. Actrița câștigase Ursul de Aur la Berlin în 2013

Lumea artistică din România este din nou în doliu, după moartea Luminiței Gheorghiu. Cunoscuta actriță a murit la vârsta de 71 de ani. A jucat roluri precum cel al „Catrinei” din filmul „Moromeții”, asistenta din „Moartea domnului Lăzărescu” al lui Cristi Puiu și a câștigat în 2013 Ursul de Aur de la Berlin cu filmul „Poziția Copilului”.

A murit actrița Luminița Gheorghiu

Actrița Luminița Gheorghiu a murit la 71 de ani, după o lungă suferință care a făcut-o să se retragă de ceva timp din lumina reflectoarelor. S-a născut pe data de 1 septembrie 1949 la Bucuresti și a fost o actriță de excepție. A jucat până în 2003 pe scena Teatrului Bulandra, dar a avut o cariera extraordinara mai ales în cinematografie.

A fost școlită la Institutul de Arta Teatrală și Cinematografica din Capitala, pe care l-a absolvit în 1972, la clasa profesorului Ion Cojar ,și a debutat în teatru cu rolul Mărioara, într-o piesa montată de Alexandru Tocilescu pe scena Teatrului Cassandra.

A murit actrita Luminita Gheorghiu
A murit actrita Luminita Gheorghiu

Luminița Gheorghiu a câștigat în anul 2013 Ursul de Aur la Berlin

Dupa absolvire, a fost repartizată la Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani, iar în 1975 s-a mutat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț,  însă după numai un an de zile a devenit actrița Teatrului Bulandra din București, unde a avut zeci de roluri.

A debutat în cinematografie în 1974, în pelicula „Stejar, extremă urgență”, în regia lui Dinu Cocea. Rolul care a făcut vâlvă în cinematografia românească a venit însă în 1987, când a dat viață personajului Catrina, soția lui Moromete, în regia lui Stere Gulea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...