Reproșurile incredibile pe care le-a primit Victor Rebengiuc după un rol memorabil. ”O să râdă de noi toată Europa”. Ce a băut când filma Moromeții

Alexandru Catalan 01.03.2021, 15:37
Reproșurile incredibile pe care le-a primit Victor Rebengiuc după un rol memorabil. ”O să râdă de noi toată Europa”. Ce a băut când filma Moromeții

“Moromeţii 1”, unul dintre cele mai bune filme din istoria cinematografiei româneşti, s-a turnat în condiţii de sărăcie lucie, în ultimii ani ai regimului comunist. Preţ de patru luni, în perioada august- noiembrie 1985, echipa a înfruntat, printre altele, și foamea, mâncarea fiind dată pe cartelă. Vivi Drăgan Vasile, directorul de imagine al filmului, ne-a făcut mărturisiri inedite, despre situația de atunci, de pe platourile de filmare, într-un interviu exclusiv pentru impact.ro.

”Doar duminica mai se vedea prin farfurii câte o bucăţică de carne, de pui, în special”

Locul ales pentru filmări, satul Talpa, aflat la circa 70 de kilometri de Alexandria, ni s-a părut foarte apropiat de satul descris de Marin Preda, în cartea sa, el însuşi teleormănean. Numai că ce nu ştiam noi la ora la care am pornit filmările era că în plin Bărăgan oamenii locului nu aveau, în Talpa, acum aproape 40 de ani, nici măcar o singură brutărie. Ca atare, în fiecare dimineaţă, pe la orele 4.30 sau 5.00 când plecam din Alexandria spre Talpa, opream la brutărie şi luam cu noi 150 – 200 de pâini. Când s-au prins sătenii ce facem, se aşezau la coadă, pe uliţa principală, devenită repede Uliţa lui Moromete>, tot cu noaptea-n cap, să prindă pâinea adusă de , a povestit, pentru impact.ro, Vivi Drăgan Vasile, directorul de imagine al filmului.

Actorul Victor Rebengiuc, pe platourile de filmare
Actorul Victor Rebengiuc, pe platourile de filmare

El mai spune că întreaga echipă lua prânzul pe la câte o casă din sat, oamenii primindu-i cu braţele deschise şi împărţind cu ei sărăcia:

În timpul săptămânii nu vedeam carne la masă. Pentru ei mămăliga era esenţială, apoi ciorba sau mâncarea de cartofi, ceva legume şi margarină. Noroc că mai aduceam noi pâine! Doar duminica mai se vedea prin farfurii câte o bucăţică de carne, de pui, în special.

Vivi Drăgan Vasile ne-a mai dezvăluit că au reuşit să se împrietenească cu cineva din anturajul primarului Alexandriei, din acea perioadă, care a înscris întreaga echipă de filmare la lista cu raţie săptămânală de ulei şi zahăr.

Unii dintre noi îşi mai amintesc că, în ultimii ani ai lui Ceauşescu, în ţară alimentele de bază se dădeau pe raţie. Nu mai ştiu, o jumătate de litru de ulei şi tot o jumătate de kilogram de zahăr, parcă, la două săptămâni. Ei bine, ne înscriseseră şi pe noi pe listele locului şi-mi amintesc cum unii le duceau acasă, la fiecare două săptămâni, când puteam să revenim, pentru o zi sau două, la Bucureşti. Alţii preferau să le împartă cu cei din Talpa, rememorează Vivi Drăgan Vasile condiţiile grele, din acea perioadă.

Victor Rebengiuc și Vivi Drăgan Vasile, directorul de imagine al filmului Moromeții
Victor Rebengiuc și Vivi Drăgan Vasile, directorul de imagine al filmului Moromeții

”Țuica de corcoduşe e cam puturoasă şi a durat ceva până ne-am obişnuit, dar ne-am obişnuit”

El nu a uitat şi un amănunt mai picant de la filmări:

Când am pornit filmările în august, am constatat că la alimentara principală din Alexandria se găsea vodcă rusească, marfă de calitate. Costa 20 de lei sticla, mai mult decât diurna noastră zilnică, care era de 18 lei. Dar minunea nu a durat prea multe, căci le-am epuizat repede stocurile. Ca atare, am căutat în Talpa ceva înlocuitor. Ei bine, localnicii făceau ţuică din corcoduşe. Despre pruni nu se pune problema, abia dacă existau doi- trei meri. Domnule, ţuica de corcoduşe e cam puturoasă şi a durat ceva până ne-am obişnuit, dar ne-am obişnuit.

Victor Rebengiuc, Dorel Vişan și Mitică Popescu au jucat desculți. Cenzura comunistă și-a pus mâinile în cap: ”Va râde toată Europa de noi!”

El mai spune că unul dintre momentele de cumpănă ale filmului a fost acela în care cenzura comunistă de la Bucureşti a descoperit că filmările se fac cu actori jucând în tălpile goale:

“Va râde toată Europa de noi!”, au strigat la noi după ce ne-au chemat de urgenţă la Bucureşti. Dar regizorul Stere Gulea a reuşit să aplaneze conflictul, aşa că Victor Rebengiuc, Dorel Vişan, Mitică Popescu, Gina Patrichi, Luminiţa Gheorghiu, Florin Zamfirescu, Petrică Gheorghiu, Sandu Mihai Gruia, Teodora Mareş şi toţi ceilalţi au jucat tot filmul aşa cum i-a descris Marin Preda pe consătenii săi, în tălpile goale.

Urmăriți Impact.ro și pe