Ludovic Orban reia negocierile pentru formarea majorității guvernamentale.Când s-ar putea forma noul Guvern

Raluca Juncu 22.10.2019, 12:50
Ludovic Orban reia negocierile pentru formarea majorității guvernamentale.Când s-ar putea forma noul Guvern

Ludovic Orban, premierul desemnat săptămâna trecută de Președintele Klaus Iohannis, va relua astăzi și mâine negocierile cu reprezentanții partidelor parlamentare pentru constituirea majorității în Parlament, necesară învestirii noului guvern. Cu cine a ajuns la un consens

Ludovic Orban are o misiune grea săptămâna aceasta, cu prilejul întâlnirilor în care trebuie să consulte cu partidele pentru a forma o majoritate parlamentară, proces necesar constiuirii noului guvern, după ce cabinetul Viorcăi Dăncilă a fost demis în urma moțiunii de cenzură. Astăzi au loc discuții cu delegaţiile ALDE, PMP, UDMR şi USR, iar mâine premierul desemnat se va întâlni cu reprezentanţii Pro România, transmite mediafax.ro

Tăriceanu: „Vom cere să votăm în favoarea învestiturii Guvernului”

După întâlnirea de astăzi, Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că a ajuns la un acord privind sprijinirea guvernului PNL, în funte cu Ludovic Orban.

„A două întâlnire oficială pe care am avut-o în formație completă ne-a permis să finalizam discuțiile pe documentul pe care l-am prezentat la întâlnirea precedentă, cu cele 12 cerințe pe care noi le-am formulat. Am căzut de acord asupra tuturor, fie că este vorba de formula Guvernului monocolor, fie că este vorba de zonă economică unde am convenit asupra necesității unor investiții”, a declarat astăzi Călin Popescu Tăriceanu, după consultări.

„Concluzia ca atare este că împreună cu colegii mei ne vom prezența în față Biroului Permanent Executiv al ALDE unde vom susține ca Biroul să dea vot în favoarea învestiturii domnului Orban în fruntea viitorului Guvern”, a mai adăugat liderul ALDE.

Călin Popescu Tăriceanu, Președintele ALDE. Sursa foto: Facebook/Călin Popescu Tăriceanu

Ludovic Orban urmează să se întâlnească azi și cu Partidul Mișcarea Populară (PMP), al cărui lider, Eugen Tomac a spus că deocamdată nu a ajuns la un consens cu premierul desemnat deoarece acesta l-a informat că nu va respecta cerinţele PMP, respectiv intrarea la guvernare a PMP şi OUG pe primari în două tururi. Totodată, Orban l-a anunţat că nu va înfiinţa nici Ministerul pentru relaţia cu Moldova.

„A fost o întâlnire scurtă, de un minut. Premierul desemnat ne-a informat că va prezenta un Guvern monocolor. În urmă cu o săptămână acelaşi premier desemnat le-a promis colegilor mei parlamentari că şi PMP va fi la guvernare în cazul în care pică Guvernul Dăncilă. Nu e nicio problemă, este decizia premierului desemnat de a-şi asuma această formulă guvernamentală. Înţeleg că partenerii de ieri ai lui Dragnea, respectiv Tăriceanu, Hunor şi Ponta au condiţionat prezenţa PMP-ului în Guvern. Nu este nicio problemă pentru noi. Eu trebuie să merg să discut cu colegii mei parlamentari, să convoc Colegiul Naţional al partidului, să discutăm despre poziţia pe care PMP trebuie să o adopte”, a spus Eugen Tomac, după negocierile purtate cu de Ludovic Orban cu liberalii, potrivit aceleiași surse.

Premierul desemnat a spus că la începutul săptămânii viitoare ar putea fi instalat noul Executiv.

Urmăriți Impact.ro și pe