ALDE, un partid doar cu numele: cum a rămas Tăriceanu fără grupuri la Senat și Camera Deputaților

Alexandru Ioanid 17.09.2019, 14:10
ALDE, un partid doar cu numele: cum a rămas Tăriceanu fără grupuri la Senat și Camera Deputaților

Imediat după plecarea de la guvernare, în ALDE au început tensiunile. Unii au rămas alături de Călin Popescut Tăriceanu, dar ceilalți au preferat să meargă mai departe alături de PSD.

ALDE a rămas fără grupuri parlamentare atât la Senat, cât și la Camera Deputaților. Problemele au apărut imediat după ieșirea de la guvernare, atunci când mulți membri ALDE i-au întors spatele lui Tăriceanu și au acceptat funcțiile oferite de PSD.

Primul care a dat tonul a fost Teodor Meleșcanu, ajuns președinte al Senatului cu sprijinul social-democraților. A fost primul semn că PSD vrea să rupă ALDE și să încerce să-și securizeze câteva voturi la o eventuală moțiune de cenzură sau vot de încredere.

Au urmat apoi miniștrii ALDE, care plecaseră de la guvernare la ordinul lui Tăriceanu, dar și-au arătat disponibilitatea de a accepta posturi de miniștri în Guvernul PSD.

ALDE, un partid rămas doar cu numele

Sursa foto: ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

ALDE a rămas, prima dată, fără grup parlamentar la Senat. Teodor Meleșcanu a acceptat susținerea PSD, a ajuns președinte al Senatului, apoi a fost exclus din partid, potrivit spuselor lui Călin Popescu Tăriceanu.

La rândul lui, Daniel Zamfir a anunțat că va activa ca senator afiliat al PSD.

Astfel, grupul de la Senat s-a desființat.

A urmat apoi grupul de la Camera Deputaților. Acolo, au fost excluși alți trei deputați ALDE, cei care au acceptat posturi de miniștri în Guvernul PSD, în frunte cu Grațiela Gavrilescu.

Alți doi deputați au demisionat și, cu cinci parlamentari în minus, grupul de la Cameră s-a desființat. Cei cinci – Marian Cucșa, Mihai Niță, Grațiela Gavrilescu, Alexandru Băișanu și Ion Cupă – au anunțat că vor activa ca independenți.

Potrivit legii, un grup parlamentar trebuie să fie format din minimum 10 parlamentari pentru a putea fi recunoscut ca atare.

Citește și Cum vrea Meleșcanu să-i ia partidul lui Tăriceanu

Urmăriți Impact.ro și pe