Legătura dintre somnul de după-amiază și inteligență. Care este, de fapt, recomandarea specialiștilor

Cristian Cojocaru 27.01.2021, 14:54
Legătura dintre somnul de după-amiază și inteligență. Care este, de fapt, recomandarea specialiștilor

Specialiștii au reușit să facă legătura dintre somnul de după-amiază și inteligență. Aceștia au demonstrat că printre altele, fluența verbală dar și memoria de lucru sunt afectate. Rezultatele în urma studiului sunt uimitoare

Care este legătura între inteligență și somnul de după-amiază

Potrivit unui studiu efectuat în China pe un eșantion de 2.124 de persoane cu vârste peste 60 de ani, s-a demonstrat că somnul de după-amiază are foarte multe beneficii asupra creierului. Astfel, aceștia au fost chestionați cu privire la obiceiurile de somn. Totodată, au post supuși unor teste, fiindu-le măsurate anumite abilități cognitive.

Printre acestea au fost analizate capacitatea și durata de concentrare asupra unor probleme. Dintre aceste persoane participante la studiu, 1.534 au menționat că dormeau după-amiaza regulat, în timp ce restul au afirmat că nu au acest obicei. Astfel, în cazul celor care obișnuiesc să tragă un pui de somn pe timp de zi, s-a constatat faptul că performanța cognitivă este semnificativ mai mare, față de ceilalți.

„Câteva studii au arătat că somnul de după-amiază promovează funcția cognitivă la vârstnici. Pe de altă parte, alte studii au indicat rezultate opuse. Acest studiu a evidențiat o performanță cognitivă mai mare la vârstnici care dormeau după prânz, susținând studiile observaționale anterioare”, au scris cercetătorii în lucrarea publiactă în revista General Psychiatry.

Specialiștii însă nu pot confirma dacă somnul de după-amiază poate preveni demența
Specialiștii însă nu pot confirma dacă somnul de după-amiază poate preveni demența

Cercetătorii afirmă că un pui de somn poate acționa ca un mediator

Cercetătorii au păreri împărțite atunci când vine vorba despre somnul de după-amiază. Dacă unele studii arată că somnul în timpul zilei ajută la o mai bună funcționare a creierului, altele studii sunt de o altă părere. Acest lucru duce la nemălurirea daca ațipitul din timpul zilei ar trebui să devină un obicei sau nu.

Potrivit ultimului studiu, indiferent dacă acest somn este programat sau nu, precum și durata sa, se arată îmbunătățiri la nivel cerebral. Potrivit studiilor anterioare, s-a demonstrat faptul că somnul are o puternică legătură cu sistemul imunitar, iar somnul din timpul zilei, poate contribui și el la acest efect asupra sănătății organismului.

„Când apare o boală sau leziuni celulare, puiul de somn poate ajuta la reglarea răspunsului inflamator”, au afirmat cercetătorii citați de Science Alert.

Același studiu a arătat că nivelul trigliceridelor este diferit. Astfel, cei care dormeau regulat, au înregistrat un nivel mai ridicat al acestor lipide. O ipoteză ar fi că cei care duc un stil de viață sedentar, tind să doarmă mai mult. Această posibilitate urmează a fi studiată pe viitor de către oamenii de știință. Specialiștii însă nu pot confirma dacă somnul de după-amiază poate preveni demența sau alte tipuri de afecțiuni la nivel cognitiv.

Urmăriți Impact.ro și pe