La ce trebuie să fie atenți șoferii care merg în Grecia. Rămân fără permis și plăcuțe de înmatriculare

Elena Avramescu 12.06.2022, 14:36
La ce trebuie să fie atenți șoferii care merg în Grecia. Rămân fără permis și plăcuțe de înmatriculare

Anunț important pentru turiștii români care vor merge cu mașina în vacanță în Grecia în această vară riscă amezi mari și alte sancțiuni dacă nu respectă întocmai legea. Așadar, Ministerul român de Externe a publicat la începutul lunii iunie informații pentru cei care pleacă în Grecia în 2022.

Șoferii români care merg în Grecia riscă să-și piardă permisul

Una dintre faptele care pot fi sancționate în Grecia este parcarea ilegală, care se pedepseşte cu o amendă cuprinsă între 40-150 euro, dar și cu reţinerea plăcuţelor de înmatriculare pentru o perioadă de 20 de zile, precum şi plata taxei de parcare pentru acest interval de timp.

Însă asta nu este tot. Se pare că poliţia din Grecia poate să aplice amenzi şi poate să reţină permisul de conducere, actele autoturismului şi plăcuţele de înmatriculare pentru următoarele: folosirea telefonului mobil în timpul conducerii autoturismului, circulaţia pe benzile destinate mijloacelor de transport în comun, depăşirea şi încălcarea liniei continue, neoprirea la semnalele agentului de circulaţie, nerespectarea semnalelor semaforului, oprirea pe autostradă în locuri neamenajate, dar și condusul pe contrasens.

Detectoare radar, interzise în Grecia

Folosirea dar și simpla posesie a acestor aparate în Grecia, precum a aparatelor anti-radar, a detectoarelor anti-radar sau a altor sisteme de depistare a radarelor sunt complet interzise.

Dacă nu este respectată această lege, românii vor risca amenzi de 2.000 euro, reţinerea permisului de conducere până la 30 de zile, precum și confiscarea actelor autoturismului şi a plăcuţelor de înmatriculare până la 60 de zile.

Românii care se întorc din Grecia și nu sunt vaccinați intră în carantină
Romani care pleaca in Grecia

Limitele de viteză permise în Grecia

Pe toate autostrăzile din Grecia, limita maximă de viteză admisă este de 130 km/h, tocmai de aceea șoferii românii sunt sfătuiți să acorde atenție indicatoarelor rutiere de limitare a vitezei. Însă sunt prevăzute și limite de până la 80 km/h în funcţie de condiţiile de drum, trafic, meteo sau lucrări pe carosabil.

Depăşirea vitezei legale cu peste 20 km/h se pedepseşte cu amendă de până  șa 100 euro, iar cu peste 30 km/h cu amendă de 350 euro, în ultimul caz fiind reținut și permisul de conducere pentru 60 de zile.

Șoferii care obișnuiesc să folosească telefonul mobil în timp ce conduc mașina trebuie să aibă mare grijă, deoarece utilizarea telefonului mobil de către conducătorul auto în mers, fără dispozitiv Bluetooth sau fără ca telefonul să fie plasat în loc special pentru activarea difuzorului se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, dar şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.

De reținut și faptul că staționarea sau parcarea ilegală se sancţionează cu amendă de 40-150 euro, după caz, și ridicarea permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile, iar blocarea rampelor de trecere destinate persoanelor cu dizabilități sau parcarea în locuri destinate persoanelor cu handicap se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

Mai multe informații despre condițiile de călătorie pentru românii care merg cu mașina în Grecia pot fi găsite pe mae.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...