Vine vara, iar una dintre cele mai căutate destinații de vacanță pentru români rămâne Grecia, cu plajele ei superbe și peisajele sale de poveste. Înainte de a pleca, trebuie mai întâi să știm cam cât ne costă drumul, dacă alegem să plecăm cu mașina, dar și cât ne costă călătoria cu avionul. Vezi mai jos exact la ce costuri să te aștepți dacă alegi varianta călătoriei cu mașina, în funcție de prețurile la carburanți, și de unde este cel mai bine să alimentezi.
Grecia rămâne una dintre principalele atracții în sezonul estival pentru români. Aceștia trebuie să știe cât costă drumul cu mașina proprie și de unde este cel mai bine să alimenteze cu carburant, dacă vrea să țină sub control cheltuielile. Cele mai vizitate destinații rămân Thassos şi Halkidiki, așa că trebuie să știm cât ne costă drumul până acolo. Trebuie să ținem cont de faptul că în România un litru de benzină este 1,586 euro, în Bulgaria – 1,518 euro, iar în Grecia – 2,171 euro. Litrul de motorină este în ţara noastră 1,748 euro, în Bulgaria – 1,619 euro şi în Grecia – 1,911 euro. Aşadar, dintre cele trei ţări pe unde veți călători, carburanţii cei mai ieftini îi găsiți în Bulgaria.
Dacă plecăm din Bucureşti spre Thassos, până la feribotul de la Keramoti sunt 600 de kilometri, aşa că un drum până acolo ar costa 76 de euro dacă avem benzină şi 83 de euro dacă avem motorină şi alimentăm din România, iar consumul mediu este de 8 litri la suta de kilometri, scrie hotnews.ro.
În cazul în care alimentăm din Bulgaria, parcurgerea a 600 de kilometri ar costa între 72 şi 80 de euro. Aceeaşi distanţă va costa între 92 şi 104 euro, dacă alimentăm în Grecia. Spre Halkidiki, drumul este mai lung: 798 kilometri până la Paliouri, spre extremitatea de sud a braţului Kassandra, şi 762 de kilometri până la Sarti, pe braţul Sithonia.
Deci oricare dintre braţe ar fi destinaţia noastră, tot va trebui să alimentăm maşina pe drum. Cel mai bine ar fi să facem plinul în Bulgaria, înainte să intrăm în Grecia, ţară care are carburanţii mai scumpi,mai ales în sezonul estival.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]În ceea ce priveşte taxele de drum, pentru traversarea Bulgariei este necesar să cumpărăm o vignetă imediat ce intrăm în această ţară sau dinainte. Aceasta costă, pentru o săptămână, 15 leva (7,6 euro). Dacă sejurul nostru în Grecia va fi mai mare de şapte zile, va trebui să cumpărăm vignetă de Bulgaria şi la întoarcere. Taxa se poate plăti la vamă, în benzinării sau online, chiar pe site-ul autorităţii de resort din Bulgaria. Vestea bună este că în Grecia nu există vignetă, însă se plătesc anumite taxe de autostradă în funcţie de tipul de maşină. Dus-întors ar însemna cam 15 euro până în Thassos. Mulți sunt tentați să își facă rezerve de carburanți din Bulgaria, în canistre, însă trebuie să menționăm faptul că acest lucru este interzis în Grecia. Este interzisă introducerea de produse petroliere în canistre sau în orice alte recipiente, așa că nu este deloc indicat, deoarece acest lucru vă poate aduce un dosar penal de contrabandă cu produse petroliere.
Mai este de menționat și faptul că trebuie să fiți foarte atenți unde parcați în Grecia! Parcarea ilegală se pedepseşte cu o amendă cuprinsă între 40-150 euro, la care se adaugă reţinerea plăcuţelor de înmatriculare pentru o perioadă de 20 de zile, precum şi plata taxei de parcare pentru acest interval de timp.
Pentru cei care aleg să plece în grecia cu avionul, aceștia trebuie să știe că biletul de avion dus-întors variază între 200 și 270 de euro de persoană. Închirierea unei mașini pleacă de la 248 de euro (Volkswagen Polo) pentru o perioadă de 7 zile.