Cum rămâi fără maşină în Grecia. Tot ce trebuie să ştii despre Codul Rutier ca turist

Badea Violeta 04.07.2021, 16:59
Cum rămâi fără maşină în Grecia. Tot ce trebuie să ştii despre Codul Rutier ca turist

Vrei să pleci într-o vacanță în Grecia cu mașina? Înainte să iei această decizie, ar fi bine să arunci o privire asupra Condiţiilor de Călătorie din această țară publicate pe pagina Ministerului Român al Afacerilor Externe. Iată cum rămâi fără maşină în Grecia. Tot ce trebuie să ştii despre Codul Rutier ca turist!

Cum rămâi fără maşină în Grecia

Cetățenii români care vor să călătorească cu mașina în Grecia trebuie să analizeze cu atenție Condiţiile de Călătorie din această țară de pe pagina Ministerului Român al Afacerilor Externe. Nu lăsa vacanța ta de vis să se transforme într-un coșmar! Cum se poate întâmpla acest lucru? Ei bine, foarte simplu!

La cea mai mică încălcare a regulilor de circulație, polițiștii eleni te pot lăsa fără permis, actele mașinii și plăcuțele de înmatriculare. Dacă la noi unele contravenții mai sunt trecute cu vederea, polițiștii greci aplică amenzi consistente pentru nepurtarea centurii de siguranță, vorbitul la telefonul mobil, aruncarea de obiecte pe geam sau parcarea ilegală.

Mai mult decât atât, autoritățile din Grecia sancționează drastic consumul de alcool la volan. Unele concentrații în sânge sunt pedepsite obligatoriu cu închisoarea.

Cum ramai fara masina in Grecia
Cum ramai fara masina in Grecia

Tot ce trebuie să ştii despre Codul Rutier ca turist

În Condițiile de Călătorie în Grecia de pe pagina MAE se arată că polițiștii au tot dreptul să aplice sancțiuni și să rețină permisul de conducere, actele autoturismului şi plăcuţele de înmatriculare pentru următoarele încălcări:

  • Folosirea telefonului mobil în timpul conducerii autoturismului;
  • Circulaţia pe benzile destinate mijloacelor de transport în comun;
  • Depăşirea şi încălcarea liniei continue;
  • Neoprirea la semnalele agentului de circulaţie;
  • Nerespectarea semnalelor semaforului;
  • Oprirea pe autostradă în locuri neamenajate;
  • Condusul pe contrasens;
  • Deținerea de detectoare de radar, chiar dacă nu sunt în funcțiune;
  • Parcarea pe locurile pentru persoane cu handicap;
  • Νerespectarea semnificației indicatorului „STOP la intersecţie”;
  • Neutilizarea centurii de siguranță sau a căștii de protecție pentru motociclişti;
  • Efectuarea de manevre periculoase;
  • Aruncarea pe geam a unor obiecte care poluează sau pot provoca un incendiu sau accident.

Pe lângă precizările de mai sus, șoferii mai trebuie să știe că limita maximă de viteză admisă este de 130 km/h pe autostradă și pot fi limitări de până la 80 km/h în funcţie de condiţiile de drum, trafic, meteo, lucrări pe carosabil. Depăşirea vitezei legale cu 30km/h te lasă fără permis pentru 60 zile, iar amenda este de 350 euro.

De asemenea, legea este extrem de dură pentru șoferii care au consumat alcool. O concentrație între 0,50-0,80 g/l ȋn sânge sau de 0,25-0,40 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 200 euro şi reținerea autovehiculului. Șoferii care sunt prinși cu o concentrație între 0,80-1,10 g/l ȋn sânge sau de 0,40- 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 700 euro, ridicarea permisului de conducere timp de 90 de zile şi imobilizarea autovehiculului.

Cel mai scump plătesc cei care au o concentrație de peste 1,10 g/l ȋn sânge sau de peste 0,60 mg/l ȋn aerul expirat. Aceste persoane rămân fără permisul de conducere pentru o perioadă de 180 de zile, fac închisoare de minimum două luni și plătesc o amendă de 1.200 euro. În plus, acestora li se ridică plăcuţele de ȋnmatriculare pentru o perioadă de la 10 zile până la 6 luni.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...