La ce temperatură se coace blatul de bezea? Secretul celor mai iscusiți cofetari

Emanuela Pană 29.05.2023, 16:12
La ce temperatură se coace blatul de bezea? Secretul celor mai iscusiți cofetari

Te-ai întrebat vreodată de unde vin bezelele? Egiptenii antici au fost primii care s-au bucurat de un deliciu lipicios, numit bezea încă din anul 2000 î.Hr. Acest răsfăț era considerat extrem de special și era rezervat doar zeilor și regalității. Astăzi, cu toții ne putem bucura de gustul savuros al unei bezele și o putem prepara chiar în bucătăriile noastre. Iată la ce temperatură se coace blatul de bezea. 

Istoria bezelei: cine a inventat acest desert delicios? 

Bezeaua a fost făcută inițial de planta de nalbă (Athaea officinalis), care se găsește în mlaștini, unde crește în stare sălbatică. Egiptenii storceau seva din plantă (o substanță dulce) și o amestecau cu nuci și miere. Cu toate că nimeni nu știe cum arăta desertul la vremea aceea, trebuie să recunoaștem că sună delicios.  

Francezii au făcut cunoștință cu bezelele în prima parte a anilor 1800, când proprietarii unor mici magazine de dulciuri storceau seva din rădăcina de nalbă pentru a obține o formă dulce și pufoasă. Acest proces, care necesită mult timp, se făcea, de obicei, manual.  

Magazinele de dulciuri au întâmpinat dificultăți în a face față cererii. Cofetarii au început să caute un nou mod de fabricare a bezelelor, găsind sistemul mogului de amidon la sfârșitul anilor 1800. Acesta a permis producătorilor să creeze matrițe pentru bezele din amidon de porumb modificat. 

În același timp, creatorii au înlocuit rădăcina de nalbă cu gelatină și astfel au creat forma stabilă de bezea de care ne bucurăm astăzi, potrivit smorealicious.com. Medicii au folosit, de asemenea, seva combinată cu albușuri de ou și zahăr pentru a forma o bezea tare care era vândută ca bomboană medicinală pentru a calma durerile de gât, a suprima tusea și a vindeca rănile. 

Citește și: Prăjitură cu gem de caise și bezea cu nucă. Rețeta explicată pas cu pas, pentru începători

Tips & tricks pentru bezele perfecte 

Bezelele se numără printre deserturile favorite ale copiilor, însă ele sunt extrem de apreciate și în rândul celor mari. Totuși, bezeaua este un desert pretențios, iar rezultatul poate fi unul dezastruos dacă nu sunt respectați întocmai pașii din rețetă și timpul de coacere. Tu știi la ce temperatură se coace blatul de bezea, pentru a ieși cu adevărat perfecte? 

Odată ce vei începe să faci bezele chiar la tine acasă, cu siguranță nu vei renunța la această modalitate simplă și delicioasă. Acest desert tradițional se obține prin baterea albușurilor de ou cu zahăr, adăugându-se, după preferință, lămâie, oțet sau cremă de tartru.  

Bezeaua este un desert foarte apreciat în bucătăria elvețiană, în cea franceză, poloneză și italiană. Pentru a lega compoziția, poți folosi ca agent de legare sare, făină sau gelatină. Secretul unor bezele reușite constă în formarea vârfurilor rigide prin denaturarea proteinei care se află în albușurile de ou – ceea ce se întâmplă prin forfecarea mecanică. 

De asemenea, dacă vrei ca bezelele tale să aibă o aromă deosebită, poți adăuga în compoziție vanilie, o cantitate mică de suc de mere sau portocale. Dacă intenționezi să folosești anumite extracte din aceste arome, care se bazează pe infuzie de ulei, trebuie să știi de pe acum că acest exces de grăsime nu va permite ca albușurile să formeze spuma de care ai nevoie. 

Vezi și: Cea mai bună prăjitură cu mere şi bezea. Reţeta perfectă pentru un weekend de toamnă

La ce temperatură se coace blatul de bezea? 

Nu este un secret faptul că reușita unui preparat/desert depinde foarte mult de timpul de coacere. Bezelele nu fac excepție de la regulă, astfel că, pentru a ieși perfecte, acestea trebuie să fie coapte la o temperatură cuprinsă între 100 și 140 de grade Celsius.  

Dacă temperatura este mai mică, bezelele vor deveni crocante deoarece umiditatea din ele se va evapora în mod treptat. Nici temperatura mai ridicată nu este indicată, iar asta pentru că albușul care se află la suprafață se va arde, fapt care va duce la crăparea bezelei și la obținerea unei nuanțe maronii.  

De asemenea, dacă vrei ca bezelele tale să nu crape, este important să nu deschizi ușa cuptorului, măcar în prima jumătate de oră. Ingredientele de care ai nevoie pentru a prepara cele mai bune bezele sunt următoarele: albuș de ou 105 g), zahăr (210 g), zeama de lămâie sau oțet (o linguriță) și un praf de sare. Cu doar patru ingrediente vei obține un desert cu adevărat delicios! 

Cum să faci tort de bezea?   

Dacă vrei să încerci un desert mai sofisticat sau, pur și simplu, nu ai mâncat tort de bezea până acum, este momentul să o faci. Crema de ciocolată și blatul crocant de bezea merg de minune împreună și, deși n-ai zice, rezultatul este chiar unul răcoritor. Tortul de bezea nu ar trebui să lipsească de la o zi de naștere sau orice alt eveniment important.  

La ce temperatura se coace blatul de bezea
Tort de bezea cu crema de ciocolata

Ingrediente pentru blatul de bezea: 

  • 9 albușuri de ou; 
  • 600 gr de zahăr; 
  • 2 plicuri de zahăr vanilat sau esență de vanilie; 
  • un vârf de sare. 

Ingrediente pentru cremă: 

  • 9 gălbenușuri de ou; 
  • 200 gr de zahăr farin (1 cană); 
  • 3 linguri de cacao; 
  • 1 pachet și jumătate de unt; 
  • 1 plic de zahăr vanilat sau esență de vanilie.  

Mod de preparare:  

  • Se amestecă 1/3 din ingredientele pentru bezea și se bat cu mixerul pentru pregătirea primei bezele; 
  • În momentul în care este foarte tare, se pune bezeaua într-o tavă tapetată cu o foaie de copt; 
  • Se încinge cuptorul la 150 de grade și se setează pe funcția de ventilare, pentru a nu fi nevoie ca ușa cuptorului să rămână întredeschisă (coacerea unei foi de bezea durează aproximativ o oră); 
  • Se repetă această opțiune de încă două ori, pentru fiecare blat în parte; 
  • Se prepară crema prin amestecarea ingredientelor mai sus menționate cu mixerul și se dă la frigider pentru 30 de minute; 
  • Se așează crema de ciocolată în strat generos peste fiecare blat. 

Poftă bună! 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...