Prăjitură cu gem de caise și bezea cu nucă. Rețeta explicată pas cu pas, pentru începători

Matei Oana 28.10.2022, 12:28
Prăjitură cu gem de caise și bezea cu nucă. Rețeta explicată pas cu pas, pentru începători

Pe cât de simplă este această prăjitură, pe atât de delicioasă este. Cu blat fraged de unt, un strat dulce acrișor de gem de caise și bezeaua aromată cu nucă această prăjitură este perfectă pentru toată familia. Rețeta acestei prăjituri este una din perioada copilăriei optzeciste, era cunoscută sub numele de Prăjitura Figaro. În rețeta veche se folosea o cantitate mai mare de zahăr pentru prepararea blatul de unt, cantitate pe care am redus-o considerabil pentru rețeta de astăzi. Stratul de bezea cu nucă este suficient de dulce încât nu este nevoie de mult zahăr în compoziția blatului. Dar este o chestiune de gust, desigur, se poate îndulci prăjitura cât de mult vă place.

Ce ingredient se pune pentru a obține o bezea crocantă?

Bezeaua dulce de nucă în combinație cu un gem de fructe dulce- acrișor rezultă un gust divin. Dacă nu aveți gem de caise, se poate înlocui în această rețetă cu gem de vișine, merișoare, fructe de pădure, prune, zmeură, etc. Poate fi și marmeladă de fructe.

Pentru un rezultat frumos al prăjiturii găsiți mai jos câteva sfaturi utile de care să țineți cont atunci când preparați o prăjitura cu gem și bezea:
– pentru a obține o bezea crocantă, presărați puțin zahăr pudră peste toată suprafața bezelei înainte de coacere. Așa evitați să aveți o bezea gumată.
– gemul sau marmelada folosită dacă e prea groasă, se diluează cu puțină apă. Astfel se întinde ușor pe suprafața blatului.
– după coacere, bezeaua crocantă se taie ușor cu ajutorul unui cuțit cu vârf ascuțit. Bezeaua crocantă se poate sfărâma cu ușurință.
– aluatul fraged cu unt nu se frământă prea mult timp pentru a nu elibera glutenul. Nu trebuie să fie un aluat elastic.
Prăjitura este formată din trei straturi, blatul cu unt, umplutura de gem de caise și bezeaua cu nucă. Mai jos găsiți ingredientele și modul de preparare explicat pas cu pas.
Pentru coacerea prăjiturii am folosit tava standard de cuptor, tapetată cu hârtie de copt.

Ingrediente pentru blat

  • 500 grame făină
  • 200 grame unt 80% grăsime sau untură fără arome
  • 4 gălbenușuri
  • 1 plic zahăr vanilat
  • un praf de sare
  • 80 grame zahăr
  • 3-4 linguri apă rece

Ingrediente pentru umplutură

  • 300 grame gem/ marmeladă de caise

Ingrediente pentru bezeaua cu nucă

  • 8 albușuri
  • 200 grame zahăr
  • 1 praf de sare
  • 200 grame nucă măcinată
  • 1 linguriță zahăr pudră pentru crustă

Mod de preparare

1.Blat prăjitură

– se setează cuptorul la 200 grade
– făina, untul tăiat cubulețe, zahărul și praful de sare se pun într-un bol. Se amestecă rapid cu vârful degetelor, până se formează un aluat
nisipos. Dacă aluatul este prea uscat, se pun 3-4 linguri de apă rece de la frigider.
– după ce aluatul devine legat, se dă la frigider pentru 15 minute.
– se scoate aluatul de la frigider și se întinde, cu degetele, în tava tapetată cu hârtie de copt.
– se înțeapă cu o furculiță apoi se dă la cuptor pentru 15 minute.

2. Bezea cu nucă

– într-un bol încăpător, se mixează albușurile cu un praf de sare.
– se adaugă zahărul, apoi se continuă mixarea până se formează bezeaua fermă și lucioasă.
– cu ajutorul unei spatule se încorporează nuca fin măcinată, cu mișcări ușoare de jos în sus.

3. Montare starturi prăjitură
– blatul parțial copt se scoate din cuptor, se unge pe toată suprafața cu gemul de caise.
– peste gemul de caise se distribuie bezeaua cu nucă. Cu ajutorul unei spatule, bezeaua se întinde în strat uniform.
– așa cum am scris mai sus, se presară zahăr pudră peste bezea pentru o textură crocantă

4. Coacere prăjitură
– temperatura cuptorului se reduce la 140 de grade
– se dă prăjitura, din nou, la cuptor pentru aproximativ 20 de minute
– prăjitura este gata atunci când bezeaua va prinde o culoare ușor crem. Bezeaua nu va fi albă datorită nucilor.

5. Servire Prăjitură cu gem de caise și bezea cu nucă

– prăjitura se lasă la răcorit în tavă. Datorită gemului de caise, prăjitura nu se va răci uniform. Blatul și bezeaua se răcesc înaintea umpluturii de gem.

Să vă fie de folos!

Urmăriți Impact.ro și pe