La ce pensie poate ajunge un polițist de la Rutieră, după ce se retrage din activitate. Suma pe care o încasează lunar

Raluca Juncu 22.07.2020, 14:08
La ce pensie poate ajunge un polițist de la Rutieră, după ce se retrage din activitate. Suma pe care o încasează lunar

Un polițist de la Brigada Rutieră poate ieși la pensie de la vârsta de 55 de ani. Ce pensie va încasa în acest departament și cum se calculează această indemnizație?

Pensia unui polițist de la Brigada Rutieră

După împlinirea vârstei de 55 de ani, un polițist de la Brigada Rutieră își poate încheia cariera și poate ieși la pensie. Condiția este ca aceștia să aibă 30 de ani vechime (în cazul bărbaților) și, respectiv, 25 de ani, în cazul femeilor. De la vârsta de 50 de ani, angajații de la MAI au dreptul la pensie anticipată doar dacă încetează raporturile de serviciu ca urmare a reorganizării unor unități de poliție și nu mai există posibilitatea încadrării lor în funcții similare. De asemenea, aceștia pot ieși anticipat la pensie și dacă își pierd capacitatea de muncă, potrivit promotor.ro.

Sursa foto: Facebook/ Poliția Română
Sursa foto: Facebook/ Poliția Română

Potrivit Legii nr. 179/2004, privind pensiile de stat și alte drepturi de asigurări sociale ale polițiștilor, valoarea pensiei (în cazul pensionării anticipate) se va calcula proporțional cu numărul anilor de muncă.

Cum calculează un polițist vechimea, atunci când iese la pensie

Perioada de vechime a unui polițist începe încă de când este elev al școlii de subofițeri sau agenți de poliție al unei instituții militare de învățământ pentru formarea militarilor sau al unei instituții de învățământ pentru formarea polițiștilor. În intervalul de vechime este inclusă și perioada în care respectivul polițist a fost rezervist sau a fost în captivitate.

„Art. 2.

„Sistemul pensiilor de stat și alte drepturi de asigurări sociale de care beneficiază polițiștii acoperă riscurile activității de polițist, precum și pierderile de venituri profesionale datorate invalidității, bătrâneții, accidentelor, bolii, maternității sau decesului”, se arată în Legea nr. 179/2004 privind pensiile de stat și alte drepturi de asigurări sociale ale polițiștilor

Calcularea pensiei se face în baza salariului brut, obținut în ultima lună de activitate a polițistului de la Brigada Rutieră. Aceasta este remunerația primită pentru gradul profesional deținut de viitorul polițist pensionar la data încetării activității.
Polițiștii care lucrează cel puțin 15-20 de ani în condiții deosebite urmează să primească acele procente la pensie, pentru activitatea desfășurată, conform Legii nr. 179/2004.

Urmăriți Impact.ro și pe