Jumătate din bărbații mobilizați dintr-o regiune rusă au fost trimiși acasă. Comisarul a fost concediat

Mihnea Tălău 03.10.2022, 17:57
Jumătate din bărbații mobilizați dintr-o regiune rusă au fost trimiși acasă. Comisarul a fost concediat

Comisarul militar al regiunii ruse Khabarovsk a fost demis din funcție după ce jumătate din personalul nou mobilizat a fost trimis acasă deoarece nu îndeplinea criteriile de recrutare, a declarat luni dimineață guvernatorul regiunii.

Jumătate dintre cei mobilizați îndeplineau criteriile de selecție

Prima mobilizare a Rusiei de la cel de-al Doilea Război Mondial, declarată de președintele Vladimir Putin la 21 septembrie, a dus la o nemulțumire generalizată în rândul oficialilor și cetățenilor cu privire la modul în care a fost gestionat proiectul, inclusiv plângeri cu privire la ofițerii de înrolare care au trimis hârtii de chemare în mod clar neeligibile, scrie Reuters.

„În 10 zile, câteva mii de compatrioți de-ai noștri au primit citații și au ajuns la birourile de înregistrare și înrolare militară. Aproximativ jumătate dintre ei ne-am întors acasă, deoarece nu îndeplineau criteriile de selecție pentru a intra în serviciul militar”, a declarat Mihail Degtyarev, guvernatorul regiunii Khabarovsk din Orientul Îndepărtat al Rusiei, într-o postare pe Telegram.

Degtyarev a declarat că înlăturarea comisarului, Iuri Laiko, nu va afecta planul de mobilizare stabilit de Putin.

Rusia scutește de recrutare mai multe categorii de angajați. Care sunt acestea

Mulți ruși fug din țară pentru a evita înrolarea

Mobilizarea haotică a bărbaților pentru a lupta în Ucraina a determinat, de asemenea, mii de bărbați în vârstă de a lupta să fugă din țară pentru a evita un proiect care a fost prezentat ca înrolându-i pe cei cu experiență și specialități militare, dar care, de multe ori, a părut să nu țină cont de dosarele de serviciu, de sănătate, de statutul de student și chiar de vârstă.

Aproximativ 2.000 de persoane au fost arestate la proteste împotriva războiului în peste 30 de orașe și localități, iar unele dintre ele au primit prompt documente de chemare în armată – lucru despre care Kremlinul a spus că este perfect legal.

În ultimele zile, câțiva guvernatori ruşi au recunoscut încălcări ale legii în procesul de mobilizare parțială. Aceștia promit să soluționeze repede cazurile și să îi trimită acasă pe cei recrutați din eroare.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...