Cresc tensiunile în Rusia după anunțul mobilizării lui Putin. În disperare de cauză, rușii fug din țară trecând granița spre Georgia pe jos

Elena Avramescu 27.09.2022, 09:58
Cresc tensiunile în Rusia după anunțul mobilizării lui Putin. În disperare de cauză, rușii fug din țară trecând granița spre Georgia pe jos

Decretul de mobilizare parțială anunțul de președintele Vladimir Putin în decursul săptămânii trecute a dus la panici majore printre cetățenii ruși, astfel că tensiunile sunt la cote maxime. Cu doar câteva zile în urmă au fost înregistrate lupte de stradă în republica Dagestan, iar mai mulți rușii încearcă să fugă de mobilizare prin traversarea graniței spre Georgia, pe jos.

Cetățenii ruși fug pe jos din țară pentru a scăpa de mobilizare

Astăzi se vor încheia referendumurile din Ucraina care au ca scop principal alipirea unor teritorii la Rusia. În același timp, autoritățile de la Kiev acuză forțele ruse de mai atacuri nemiloase asupra civililor, iar la Harkov, alți 7 oameni au fost uciși, printre care și un copil de 15 ani. Tragedia s-a întâmplat după ce mai multe case au fost lovite cu rachete cu dispersie.

Nici în Rusia situația nu stă mai bine, astfel că peste 150 de persoane refuză să accepte decretul de mobiliare al lui Putin și au fost arestate în republica Dagestan. În plus, forțele de ordine au ajuns să folosească gaze lacrimogene pentru a-i împrăștia pe protestatari.

Un incident particular a marcat pe toată lumea, după ce un rus a încercat să-și de foc într-o stație de autobuz din orașul Reazan, din estul țării, în timp ce striga că nu își dorește să ia parte la războiul din Ucraina.

Din momentul în care Vladimir Putin a anunțat că a dat startul mobilizării parțiale, peste 2.000 de persoane au fost arestate la protestele față de încorporarea rezerviștilor, în mai multe locuri din Federația Rusă, cele mai multe incidente petrecându-se la Moscova și Sankt Petersburg.

Ulterior, au fost luate mai multe decizii pentru a preîntâmpina protestele, astfel că a fost lansată o mobilizare totală a bărbaților disponibili, mai ales în mediul rural și în regiunile îndepărtate.

„Într-adevăr, sunt cazuri când decretul de mobilizare a fost încălcat. În unele regiuni, guvernatorii acționează activ pentru a corecta situația. O activitate susținută și foarte necesară este dusă și de jurnaliștii locali și reprezentanți ai organizațiilor publice, care atrag atenția asupra erorilor”, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus.

O agentie de presa din Rusia cere mobilizarea generala, ca in Al Doilea Razboi Mondial
Mobilizarea generala in Rusia

În plus, la granița Rusiei cu Georgia, s-a putut observa o coadă de mașini care se întindea pe mai bine de 20 de kilometri, însă au fost și foarte multe persoane disperate să scape de încorporare care au trecut granița pe jos, fiind nevoie chiar să dea șpagă la vamă pentru a putea trece.

„Situația este catastrofală. Peste 3.000 de mașini cu cetățeni ruși încearcă să scape de mobilizarea din Rusia, de regimul lui Putin. Costă 150 de euro de persoană. Da, doar pentru a trece de vama rusească și a ajunge la cea din Georgia. Nu am vrut să ajung să mor în război. Și nu vreau să ucid oameni din Ucraina”, a spus un localnic îngrozit.

După toate acestea, oficialii de la Kremlin au trimis mai multe vehicule blindate la punctul de trecere a frontierei dintre Osetia de Nord şi Georgia pentru a evita posibilele incidente. În același timp, Vladimir Putin se pregătește să anunțe anexarea regiunilor Zaporojie, Herson, Donețk și Luhansk la Federația Rusă, urmând să facă anunțul într-un discurs în parlament, vineri, pe 30 septembrie.

Statele Unite nu stau cu mâinile în sân și chiar au avertizat asupra unor consecințe catastrofale în cazul în care Moscova va folosi arme nucleare pentru a proteja orice regiune anexată, așa cum au sugerat în câteva rânduri oficiali de la Kremlin.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...