Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene, îngrijorat de refuzul Rusiei de a dialoga cu UE. „Vor fi sancţiuni”

Stan Filon 08.02.2021, 13:35
Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene, îngrijorat de refuzul Rusiei de a dialoga cu UE. „Vor fi sancţiuni”

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a tras o concluzie alarmantă, după vizita pe care a făcut-o în Rusia: relația dintre Uniunea Europeană și Rusia este în derivă, iar Moscova consideră valorile democratice o ameninţare existenţială. Expertul spune că este posibil să se impună noi sancțiuni la adresa Rusiei.

Josep Borrell, foarte îngrijorat după vizita făcută în Rusia

Trimisul Comisiei Europene în Rusia s-a declarat îngrijorat îngrijorat de refuzul autorităţilor ruse de a se angaja într-un dialog ”mai constructiv” cu Uniunea Europeană. Josep Borrell şi i-a îndemnat pe liderii europeni ”să tragă consecinţe”, acestea putând fi chiar și sancţiuni, relatează AFP, citată de Agerpres.

”Autorităţile ruse nu au vrut să profite de ocazie pentru a avea un dialog mai constructiv cu UE. Este regretabil şi va trebui să tragem consecinţe. Le va reveni statelor membre să decidă următoarele etape şi da, acestea ar putea include sancţiuni”, a scris Borrell pe Twitter la revenirea de la Moscova.

Josep Borrell, foarte ingrijorat dupa vizita facuta in Rusia
Josep Borrell, foarte ingrijorat dupa vizita facuta in Rusia

Uniunea Europeană ar putea impune sancțiuni

”Am revenit la Bruxelles cu profunde îngrijorări în ceea ce priveşte perspectivele dezvoltării societăţii ruse şi alegerile geostrategice ale Rusiei. Întrevederea mea cu ministrul (rus Serghei) Lavrov şi mesajele transmise de autorităţile ruse în timpul acestei vizite au confirmat că (relaţiile dintre) Europa şi Rusia sunt în derivă. Se pare că Rusia se deconectează progresiv de Europa şi consideră valorile democratice o ameninţare existenţială”, a spus şeful diplomaţiei europene.

Josep Borrell spune că acțiunea sa a fost importantă pentru ”a-i întâlni pe alţii în propria lor ţară, chiar în momentul când evenimente negative au loc, pentru a ne permite să evaluăm mai bine situaţiile cu care ne confruntăm şi măsurile pe care ar trebui să le luăm”.

Diplomați expulzați din Rusia

”Prefer aceasta în loc să rămân reactiv şi să aştept ca lucrurile să se întâmple. Dacă vreţi o lume mai sigură mâine, trebuie să acţionăm azi cu hotărâre şi să fim gata să ne asumăm riscuri”, a conchis el.

Imediat după întâlnirea lui Josep Borrell cu Serghei Lavrov, Moscova a anunţat expulzarea mai multor diplomaţi polonezi, germani şi suedezi. Aceștia sunt acuzați că au participat la mitinguri ”ilegale” pe 23 ianuarie în sprijinul disidentului Alexei Navalnîi. Ţările UE au negat ferm orice vină din partea lor.

Măsurile pe care Uniunea Europeană le-ar putea lua împotriva Rusiei, după condamnarea lui Alexei Navalnîi la închisoare, vor fi luate pe data de 22 februarie, când ministri de externe din UE se vor întruni cu acest scop.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...