Iranul a adus Israelul și statele arabe mai aproape și se pregătesc de război cu Teheranul. Când ar putea începe conflictul

Beatrice Dumitru 20.07.2022, 14:36
Iranul a adus Israelul și statele arabe mai aproape și se pregătesc de război cu Teheranul. Când ar putea începe conflictul

Timp de mai bine de o jumătate de secol, conflictul dintre Israel și națiunile arabe care îl înconjoară a fost o trăsătură definitorie a Orientului Mijlociu, ducând la războaie periodice, oportunități pierdute pentru comerț și nenumărate ore de diplomație inutilă. Acum, Israelul și Arabia Saudită par că se pregătesc de un război cu Iranul.

„Israelul ar trebui șters de pe fața pământului”

Israelul a încheiat acorduri de pace cu patru țări arabe în 2020, subliniind că în vremurile de azi Iranul este inamicul comun. Mai mult, Israelul și Arabia Saudită au discutat pentru apărarea comună împotriva Teheranului. Influența Iranului în Orientul Mijlociu a crescut semnificativ din 2003, când invazia Irakului condusă de SUA a îndepărtat principalul inamic, regimul președintelui Saddam Hussein.

Israelul, stat care nu este recunoscut de către Teheran, se pregătește de un război cu Iranul încă din anul 2005, după ce fostul președinte de atunci, Mahmoud Ahmadinejad, spunea despre această țară că este o „pătă rușinoasă” care ar trebui „ștersă de pe fața pământului”.

Iranul îmbogățește uraniu pentru a fabrica arme nucleare încă din anul 2000 și le poate folosi împotriva Israelului. Fostul președinte american George Bush a dezvăluit în memoriile sale că a ordonat Pentagonului să planifice un atac asupra instalațiilor nucleare ale Iranului, dar o astfel de mișcare ar fi produs aproape sigur o conflagrație în Orientul Mijlociu, cu Iranul ripostând prin blocarea livrărilor de petrol și dezlănțuirea milițiilor și simpatizanților din Irak, Afganistan și Liban.

Iranul a adus Israelul și statele arabe mai aproape și se pregătesc de război cu Teheranul. Când ar putea începe conflictul
George Bush, fostul președinte SUA, a vrut să atace instalațiile nucleare ale Iranului.

Am îndrumat Pentagonul să studieze ceea ce ar fi necesar pentru o lovitură. Acest lucru ar fi pentru a opri ceasul bombei, cel puțin temporar. Un lucru este sigur. SUA nu ar trebui să permită niciodată Iranului să amenințe lumea cu bomba nucleară”, a povestit George Bush, citat de The Guardian.

Întâlnire secretă între Israel și Arabia Saudită

Începând din 2016, SUA,  în mandatul lui Donald Trump, au adoptat o abordare mai agresivă față de Iran, retrăgându-se din acordul nuclear pe care puterile mondiale l-au încheiat cu acesta în 2015. Acel acord scăpase Teheranul de sancțiunile economice în schimbul retragerii programului său nuclear. Administrația lui  Joe Biden a lucrat pentru a reînvia acordul, dar fără rezultat până acum.

Deocamdată, Iranul nu are arme nucleare, dar regimul de la Teheran a declarat că este capabil din punct de vedere tehnic să le producă, dar nu a luat încă o decizie în acest sens. Declarația a venit la o zi după ce  președintele american Joe Biden și-a încheiat vizita oficială în Israel și Arabia Saudită, promițând să oprească Iranul în  „obținerea unei arme nucleare”.

Si Arabia Saudită, cea mai mare putere geopolitică a regiunii, care luptă pentru influență cu Teheranul, se teme de Iran. În acest context, înalți oficiali militari din cele două state s-au întâlnit pentru tratative secrete, intermediate de SUA, cu privire la coordonarea apărării împotriva Iranului. Delegațiile din Riad, dar și din Qatar, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Iordania și Egipt s-au întâlnit cu șeful de stat major al Forțelor de Apărare ale Israelului în orașul egiptean Sharm el-Sheikh, în luna martie, potrivit The Guardian.

Summitul fără precedent marchează prima dată când oficialii israelieni stau la aceeași masă cu atâția omologi din lumea arabă, cu scopul de a contracara amenințarea comună a capacităților în creștere ale Teheranului cu rachete și drone. Întâlnirea pare să reprezinte un pas major către oficializarea legăturilor dintre Israel și Arabia Saudită.

SUA, Israelul și Arabia Saudită se îndreaptă spre un război cu Iranul?

Publicația americană Salon scrie că SUA, Israelul și Arabia Saudită complotează un război cu Iranul, după ce Donald Trump a sabotat acordul nuclear. Comandamentul Central al SUA (CENTCOM) analizează opțiunile de atac, dacă Teheranul pare pregătit să obțină o armă nucleară, iar Israelul, care se opune negocierilor nucleare dintre SUA și Iran, efectuează lovituri militare.

În timpul vizitei sale, Joe Biden l-a asigurat pe premierul interimar al Israelului Yair Lapid că SUA sunt „pregătite să folosească toate elementele puterii sale naționale”, inclusiv forța militară, pentru a opri Iranul să construiască o armă nucleară.

Arabia Saudită, Israelul și SUA funcționează ca o troică în Orientul Mijlociu. Guvernul israelian a construit o alianță strânsă cu Arabia Saudită, care a produs 15 dintre cei 19 teroriști implicați în atacurile din 11 septembrie și a fost un sponsor al terorismului internațional, susținând jihadismul,  al-Qaida și a alte grupuri, precum talibanii și afgani, potrivit sursei citate.

Israelul, singura putere nucleară din Orientul Mijlociu, a condus o campanie de atacuri sub acoperire asupra zonelor nucleare iraniene și a oamenilor de știință nucleari. Patru dintre aceștia au fost asasinați, probabil de Israel, între 2010 și 2012, iar în iulie 2020, un incendiu atribuit unei bombe israeliene a avariat situl nuclear iranian Natanz. În noiembrie 2020, Israelul a folosit mitraliere cu telecomandă pentru a-l asasina pe cel mai important om de știință nuclear al Iranului.

Iranul ar putea intra în faliment

Iranul ar putea întra în faliment până în 2027 din cauza sancțiunuilor primite din noiembrie 1979 încoace. Cu un buget anual de 22 de miliarde de dolari,  Corpul Gărzii Revoluționare Islamice este puterea din spatele tronului din Iran. Totuși, finanțele sale vor fi în pericol, dacă țara nu va fi eliminată de pe lista americană cu organizațiile teroriste, notează Haaretz.

Peste 4.000 de medici iranieni au solicitat permise de emigrare în ultimul an. Lor li s-au alăturat mii persoane cu profesii precum instalatori, dulgheri și chiar frizeri, care nu își mai pot câștiga existența, având în vedere creșterea uriașă a prețurilor bunurilor de larg consum și devalorizarea monedei iraniene.

Arabia Saudită și Israelul ar putea profita de situația economică vulnerabilă a Iranului și ar putea ataca instalațiile nucleare până în 2030, cu sprijinul Irakului și sub coordonarea SUA.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...