Prima călătorie a președintelui Joe Biden în Orientul Mijlociu. Cinci concluzii după această vizită

Beatrice Dumitru 18.07.2022, 14:40
Prima călătorie a președintelui Joe Biden în Orientul Mijlociu. Cinci concluzii după această vizită

Președintele Joe Biden a încheiat sâmbătă vizita de patru zile în Israel și Arabia Saudită, prima sa călătorie în Orientul Mijlociu de la preluarea mandatului. Acesta și-a început călătoria prin întâlnirea cu liderii israelieni pentru a extinde legăturile de securitate cu această țară și pentru a discuta despre eforturile de contracarare ale Iranului pentru a destabiliza regiunea.

Vizita lui Joe Biden în Orientul Mijlociu

Joe Biden a mers și la Jeddah, Arabia Saudită, unde a încercat să-i asigure pe liderii regionali, și restul lumii, că administrația sa se va implică activ în Orientul Mijlociu și să nu permită Rusiei sau Chinei să-și extindă influența geopolitică, notează CNN.

Vineri, Joe Biden a căutat o resetare a relațiilor cu saudiții și o modalităte de a scădea prețurile mari ale gazelor în SUA. Însă, situația a devenit tensionată după ce președintele american a adus în discuția cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman, cunoscut și sub numele de MBS, uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, petrecută în urmă cu patru ani în consulatul saudit de la Istanbul.

Prima călătorie a lui Joe Biden în Orientul Mijlociu. Cinci concluzii după această vizită

Cinci concluzii după călătoria lui Joe Biden

Discuția dintre Biden și MBS semnalează o resetare a relației dintre SUA și Arabia Saudită și atrage critici dure

Înainte de plecarea lui Joe Biden în Orientul Mijlociu, oficialii administrației sale au declarat că urmăresc o resetare completă a relației dintre SUA și Arabia Saudită, după ani de tensiune după uciderea lui Khashoggi. Întâlnirile de la Jeddah au părut să meargă conform planului, iar Biden a anunțat câteva noi domenii de cooperare menite să remodeleze relațiile dintre SUA și Arabia Saudită. Dar imaginile cu interacțiunile aparent prietenoase ale lui Biden cu Prințul Moștenitor au atras cea mai mare atenție.

Președintele a fost criticat aspru, inclusiv de colegii democrați, pentru felul în care l-a salutat pe MBS în timpul primei lor întâlniri. Criticii au susținut că salutul cu pumnul a ajutat la reabilitarea reputației liderului în vârstă de 36 de ani pe scena mondială, la puțin peste un an după ce SUA au desecretizat un raport de informații care concluziona că el a ordonat uciderea lui Khashoggi, acuzație pe care prințul moștenitor a negat-o, a spus Biden.

Întâlnirea dintre Joe Biden și MBS. Discuție despre uciderea jurnalistului Khashoggi

La câteva ore după ce a fost criticat pentru acel salut, președintele a spus în fața presei că a vorbit despre asasinarea lui Khashoggi direct cu prințul moștenitor Mohammed. El a precizat că a fost „clar și direct” cu MBS, adăugând că i-a indicat prințului moștenitor că el crede că este responsabil pentru uciderea lui Khashoggi. Cu o zi mai devreme, în timp ce se afla în Israel, Biden nu a confirmat că va aborda acest subiect cu prințul moștenitor, insistând, în schimb, că el „întotdeauna” va aduce în discuție drepturile omului.

Pentru ca un președinte american să tacă în problema drepturilor omului este în contradicție cu cine suntem și cine sunt eu. Voi susține întotdeauna valorile noastre”, a spus Joe Biden.

Sâmbătă, în timp ce făcea observații în fața Consiliului de Cooperare din Golf, precum și în fața liderilor Egiptului, Irakului și Iordaniei, președintele a abordat din nou tema drepturilor omului în timp ce stătea lângă prințul moștenitor Mohammed, referindu-se la valorile consacrate în Carta ONU drept „fundamentale pentru cine suntem noi ca americani” și încurajând liderii adunați să acorde mai multe drepturi femeilor și presei.

Joe Biden părăsește Arabia Saudită fără nicio promisiune publică pentru creșterea producției de petrol

Biden a venit la Jeddah pentru a căuta soluții la una dintre cele mai importante probleme, prețurile mari ale gazelor din SUA, deoarece diplomația cu regatul și alți aliați din Orientul Mijlociu era văzută ca una dintre puținele variante pe care le putea lua în calcul. Însă, călătoria nu a produs niciun anunț imediat privind creșterea producției de petrol.

Călătoria a avut loc pe fondul prețurilor ridicate la gaz și a inflației larg răspândite în SUA și pe tot globul, în parte din cauza invadării Ucrainei. Prețurile ridicate ale gazelor și alimentelor din SUA pun presiune pe milioane de americani și reprezintă o responsabilitate politică majoră pentru Partidul Democrat al lui Biden la alegerile intermediare din acest an.

Oficialii de la Casa Albă au declarat înainte de vizia în Arabia Saudită că nu se așteptau la promisiuni de creștere a producției de petrol și așa s-a și întâmplat. Cu toate acestea, președintele a susținut că liderii regionali vor lua măsuri în curând, având în vedere că următoarea reuniune a OPEC va avea loc la începutul lunii august.

„Pe baza discuțiilor noastre, mă aștept să vedem pași suplimentari în următoarele săptămâni”, a spus Biden după ore întregi de întâlniri cu conducerea Arabiei Saudite.

Președintele încearcă să-i liniștească pe aliații SUA

În timpul summitului de sâmbătă cu lideri cheie din Orientul Mijlociu, Joe Biden a promis că administrația sa va rămâne activ implicată în regiune, pe fondul temerilor că Rusia și China ar putea umple rapid un vid de conducere. Liderul de la Casa Albă a pus acceptul în mandatul său, în ceea ce privește politica externă, pe contracararea influenței geopolitice tot mai mari a Chinei și a războiului Rusiei în Ucraina, ceea ce a ridicat semne de întrebare cu privire la amploarea angajamentului lui Biden față de Orientul Mijlociu.

Summitul a avut loc la aproape un an după ce SUA au retras toate trupele militare din Afganistan și au pus capăt la 20 de ani de război în țară. Biden a fost sub presiune să facă mai mult pentru a contracara Iranul în regiune și a veni cu o strategie coordonată între aliați, iar sâmbătă și-a luat angajamentul ca SUA să joace un rol important în Orientul Mijlociu în anii următori.

Președintele american se bazează pe diplomație pentru a împiedica Iranul să obțină arme nucleare

În prima etapă a călătoriei sale în Israel, Biden a promis în mod repetat că se va asigura că Iranul nu va dobândi o armă nucleară și a spus că este de părere că diplomația rămâne cea mai bună cale de a împiedica Teheranul să facă acest lucru, însă Israelul s-a arătat sceptic.

Biden a făcut presiuni pentru o reînnoire a acordului nuclear cu Iranul, din care fostul președinte Donald Trump a retras SUA în 2018, în condițiile în care se confruntă cu presiuni din partea aliaților cheie din Orientul Mijlociu pentru a elabora un plan de control al Teheranului. Dar șansele pentru un acord sunt mici, iar președintele a recunoscut că SUA „nu vor aștepta pentru totdeauna” un răspuns din partea conducerii iraniene.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...