Îngrijorare la Bruxelles. Slovacia amenință cu oprirea exporturile de energie dacă nu primește mai mult ajutor de la UE

Mihnea Tălău 30.09.2022, 19:16
Îngrijorare la Bruxelles. Slovacia amenință cu oprirea exporturile de energie dacă nu primește mai mult ajutor de la UE

Slovacia ar putea întrerupe furnizarea de energie electrică către alte țări din Uniunea Europeană dacă nu primește mai mult ajutor pentru a face față costurilor energetice în creștere, a avertizat vineri premierul său, afirmând că măsurile convenite de blocul comunitar până în prezent nu au mers suficient de departe.

Se anunță o iarnă cu probleme pentru Slovacia

Miniștrii energiei din UE au convenit vineri asupra unui pachet de măsuri care include o taxă pe profiturile excedentare ale companiilor producătoare de combustibili fosili realizate în acest an sau anul viitor, o altă taxă pe veniturile excedentare obținute de producătorii de energie electrică cu costuri reduse din creșterea costurilor energiei electrice și o reducere obligatorie de 5% a consumului de energie electrică în perioadele de vârf de preț.

Însă premierul slovac Eduard Heger a declarat că nu s-a ajuns la un acord privind împărțirea la nivelul UE a veniturilor provenite din aceste taxe, deși există o dispoziție în acest sens pe bază bilaterală.

Potrivit acestuia, aceasta este o problemă pentru Slovacia, deoarece principalul său producător a vândut în avans energia pentru anul viitor la prețuri mult mai mici decât cele actuale, în timp ce distribuitorii și clienții slovaci trebuie să cumpere acum energie electrică la prețuri de mai multe ori mai mari decât cele actuale.

UE promite cel mai puternic raspuns daca reteaua energetica a continentului este atacata. „Nu este nicio coincidenta”

Cea mai mare criză energetică de la cel de-al Doilea Război Mondial

Slovacia nu va obține venituri suficiente din schema aprobată, a spus acesta.

„Aceste măsuri nu ne ajută în niciun fel să combatem criza energetică, care este cea mai mare de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Am spus în mod clar că, dacă dorim o soluție care să fie eficientă pentru întreaga UE, aceasta trebuie să fie impozitarea profiturilor disproporționate la nivel paneuropean, care vor fi apoi redistribuite către fiecare țară membră în parte, în funcție de nivelul de consum.

Dacă nu ne ajutați din punct de vedere financiar, nu vrem să permitem un colaps (economic), de aceea avem un plan B conform căruia energia electrică produsă în Slovacia nu va merge către țările care au cumpărat-o, ci o vom da cetățenilor noștri, companiilor noastre”, a declarat Heger în cadrul unei conferințe de presă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...