Acord în UE. Țările membre au aprobat taxarea profiturilor excepționale pentru firmele energetice. Ce se întâmplă cu plafonarea prețului gazelor

Beatrice Dumitru 30.09.2022, 14:29
Acord în UE. Țările membre au aprobat taxarea profiturilor excepționale pentru firmele energetice. Ce se întâmplă cu plafonarea prețului gazelor

Ministrii Energiei din cele 27 de state membre al Uniunii Europene au fost de acord cu măsuri de urgență pentru a percepe taxe pe profiturile excepționale firmelor de energie, precum și reduceri obligatorii ale consumului de energie electrică. Măsurile vin în timp ce Europa se pregătește pentru o iarnă grea din cauza crizei costului vieții și a economisirii resurselor globale de energie.

Deciziile luate la summitul de la Bruxelles

Miniștrii Energiei din UE s-au întâlnit, vineri, la Bruxelles, unde au aprobat măsurile propuse la începutul acestei luni pentru a limita creșterea prețului energiei care alimentează o inflație record și ar putea provoca o recesiune pe continent.

Planul include o taxă pe profiturile excedentare ale firmelor de combustibili fosili și o taxă pe veniturile obținute din creșterea costurilor cu electricitatea, precum și o reducere obligatorie cu 5% a consumului de energie electrică în perioadele de vârf. Se preconizează că banii strânși vor merge către gospodării și întreprinderi, notează BBC.

Acord în UE. Țările membre au aprobat taxarea profiturilor excepționale pentru firmele energetice
Firmele de energie vor fi taxate suplimentar.

Ce se întâmplă cu plafonarea prețului la gaze

Firmele energetice primesc mult mai mulți bani pentru petrol și gaze decât au obținut anul trecut, parțial pentru că cererea a crescut pe măsură ce lumea iese din pandemie și din cauza preocupărilor legate de aprovizionare pe fondul războiului din Ucraina.

După apobarea acestor măsuri, țările au început discuțiile cu privire la următoarea propunerea a UE de a limita creșterea prețurilor la gaze și energie electrică. La începutul acestei luni, 15 state membre, inclusiv Franța, Italia și Polonia, au cerut impunerea unui plafon de preț pentru gazele naturale pentru a încetini creșterea costurilor. Altele, în special Germania, se opun.

Toate aceste măsuri temporare sunt foarte bune, dar pentru a găsi soluția pentru a ajuta cetățenii noștri în această criză energetică, trebuie să limităm prețul gazului”, a declarat ministrul croat al Economiei, Davor Filipovic, la sosirea la summitul de la Bruxelles.

Plafonul ar trebui stabilit la un nivel care este „suficient de ridicat și flexibil pentru a permite Europei să atragă resursele necesare”, au spus Belgia, Grecia, Polonia și Italia într-o notă în care explică propunerea lor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...