Criza energetică și inflația trimit statele lumii în recesiune. Avertismentul OCDE pentru Europa

Andrei Dumitrescu 27.09.2022, 13:41
Criza energetică și inflația trimit statele lumii în recesiune. Avertismentul OCDE pentru Europa

Potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), principalele economii ale lumii alunecă în recesiune din cauza crizei energetice și a inflației declanșate de invazia Rusiei în Ucraina, care a redus creșterea economică cu mai mult decât se preconiza anterior.

Dependența de gazul scump pentru industria grea și pentru încălzirea locuințelor va arunca Germania, Italia și Marea Britanie într-o lungă perioadă de recesiune, după ce OCDE a estimat că creșterea globală va încetini la 2,2% în 2023, de la o prognoză de 2,8% în iunie.

În condițiile în care economia mondială trebuie să crească cu aproximativ 4% pentru a ține pasul cu creșterea populației, OCDE a declarat că veniturile pe cap de locuitor vor fi mai mici în multe țări.

Economistul-șef interimar al OCDE, Álvaro Pereira, a declarat că lumea plătește un preț mare pentru războiul din Ucraina și pentru decizia Rusiei de a restricționa accesul la aprovizionarea cu gaze naturale mai mult decât se preconiza în iunie.

El a spus că guvernele vor trebui să încurajeze gospodăriile și întreprinderile să reducă consumul de gaze și petrol pentru a ajuta la depășirea unei ierni dificile.

Pereira a susținut, de asemenea, determinarea băncilor centrale de a reduce inflația prin creșterea ratelor dobânzilor. „Trebuie să reducem cererea, nu există nicio îndoială în această privință. Iar autoritățile monetare și fiscale trebuie să lucreze mână în mână pentru a realiza acest lucru”, a spus el.

Se așteaptă ca rata de creștere a Chinei să scadă în acest an la 3,2% – cel mai scăzut nivel din anii ’70 încoace – provocând o scădere mare a schimburilor comerciale cu vecinii din Coreea de Sud, Vietnam și Japonia, ceea ce va trage în jos capacitatea de creștere a acestora.

O revenire a Chinei anul viitor la 4,7% va fi mai slabă decât se așteaptă, a declarat OCDE, în timp ce Beijingul se luptă cu o piață imobiliară și un sector bancar îngreunat de datorii uriașe.

Perspectivele din Europa, alarmante

Cu toate acestea, forumul politic cu sediul la Paris a fost cel mai alarmat de perspectivele din Europa, care este cel mai direct expusă la consecințele războiului Rusiei din Ucraina.

OCDE a prognozat că creșterea PIB-ului din Marea Britanie va fi stabilă în 2023. Totuși, această proiecție nu ia în considerare măsurile anunțate vineri în mini-bugetul cancelarului Kwasi Kwarteng.

OCDE a prognozat o scădere a creșterii în zona euro de la 3,1% în acest an la doar 0,3% în 2023, ceea ce înseamnă că multe țări din blocul monetar cu 19 membri vor petrece cel puțin o parte a anului în recesiune. O recesiune este definită ca fiind două trimestre consecutive de contracție.

Ministrul Energiei cere schimbarea becurilor pentru reducerea consumului de electricitate

Franța ar putea scăpa de recesiune dacă va crește cu 0,8% anul viitor, așa cum prevede OCDE, dar va avea de suferit alături de alte țări europene după reducerea creșterii PIB-ului din iunie cu 1,3 puncte procentuale.

Rusia se va contracta cu cel puțin 5,5% în acest an și cu 4,5% în 2023. Dependența Berlinului de gazul rusesc înainte de invazie înseamnă că economia germană se va contracta cu 0,7% anul viitor, în scădere față de estimarea din iunie, care indica o creștere de 1,7%.

OCDE a avertizat că noi perturbări ale aprovizionării cu energie ar afecta creșterea și ar stimula inflația, în special în Europa, unde ar putea să dea înapoi activitatea cu încă 1,25 puncte procentuale și să crească inflația cu 1,5 puncte procentuale, împingând multe țări în recesiune pentru întregul an 2023.

„Economia globală a pierdut avânt în urma războiului”

Se estimează că producția globală de anul viitor va fi cu 2,8 mld. dolari mai mică decât prognoza OCDE înainte ca Rusia să atace Ucraina – o pierdere de venit global echivalentă cu economia britanică.

„Economia globală a pierdut avânt în urma războiului de agresiune neprovocat, nejustificat și ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei. Creșterea PIB-ului a stagnat în multe economii, iar indicatorii economici indică o încetinire extinsă”, a declarat secretarul general al organizației, Mathias Cormann.

O analiză a perspectivelor pentru SUA a constatat că, deși este probabil ca această țară să crească lent în acest an și să fie în recesiune pentru o parte din 2023, este mai puțin dependentă decât alte țări de energia din Rusia sau din alte surse, ceea ce permite o redresare puternică în 2024.

OCDE a prognozat că cea mai mare economie a lumii va încetini creșterea de la 1,5% în acest an la doar 0,5% anul viitor, în scădere față de previziunile din iunie, care indicau o creștere de 2,5% în
2022 și de 1,2% în 2023.

Oficialii Băncii Mondiale au cerut băncilor centrale să se abțină de la creșteri competitive ale ratelor, care vor împinge economia globală în recesiune și vor afecta cel mai mult economiile țărilor în curs de dezvoltare.

Cu toate acestea, OCDE a declarat că sunt necesare noi majorări de rate pentru a combate inflația, prognozând că ratele de politică monetară ale majorității băncilor centrale vor ajunge la cel puțin 4% anul viitor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...