Ingredientul secret care dă un gust delicios cartofilor prăjiţi de la McDonald’s. De asta produc dependenţă  

Ana Anitoiu 15.12.2021, 08:47
Ingredientul secret care dă un gust delicios cartofilor prăjiţi de la McDonald’s. De asta produc dependenţă  

Cartofii prăjiți de la McDonald’s conțin un ingredient secret ce îi determină pe clienții lanțului de restaurante fast-food să fie dependenți de ei. Cei mai mulți oameni se întorc iar și iar să îi cumpere, fără să știe ce anume îi face să îi dorească atât de mult, în detrimentul celor făcuți acasă sau în alte locuri.

O improvizație, la baza ingredientului secret al cartofilor prăjiți de la McDonald’s

Conform unui videoclip prezentat de McDonald’s, cartofii prăjiți serviți de lanțul de restaurante fast-food sunt pregătiți într-o fabrică din cartofi proaspeți spălați, curățați, tăiați și albiți. Acestor cartofi li se adaugă unele substanțe chimice astfel încât să li se păstreze uniform nuanța galben deschis. Însă nu acesta este secretul gustului lor ce dă dependență.

După toate aceste etape, cartofii tăiați sunt prăjiți pentru mai puțin de un minut, după care sunt congelați să trimiși către restaurantele McDonald’s. Acolo, aceștia sunt prăjiți în ulei și sare înainte de a ajunge la clienți. Până aici nu pare să fie nimic deosebit.

Însă, secretul ce dă gustul cartofilor prăjiți de la McDonald’s își are originea în anii 1950, când compania ce livra ulei vegetal către lanțul de restaurante nu și-a permis echipamentul necesar pentru hidrogenarea uleiului, ce i-ar fi extins termenul de valabilitate. Astfel, această companie a început să livreze un amestec de ulei și grăsime de vită.

Ingredientul secret care da un gust delicios cartofilor prajiti de la McDonald’s
Cartofi prajiti de la McDonald’s

Care este ingredientul secret ce dă un gust delicios cartofilor prăjiţi de la McDonald’s

În timp, McDonald’s și alte restaurante de tip fast-food au folosit grăsimea de vită ca ingredient „de semnătură” în preparatele prăjite. Totuși, în anii 1980, restaurantele au fost nevoite să renunțe la acest ingredient, după ce mai mulți specialiști în sănătate au criticat cantitatea mare de grăsimi saturate adăugată produselor.

În ciuda acestei schimbări, McDonald’s nu a dorit să renunțe la gustul pe care cartofii prăjiți îl căpătau de la grăsimea de vită. Astfel, a găsit o soluție. De atunci și până în prezent, ingredientul secret ce dă dependență este „condimentul natural de vită” pe care angajații companiei îl adaugă în uleiul vegetal în care prăjesc cartofii.

Cum poți face acasă cartofi prăjiți crocanți ca la fast-food

Cartofii prăjiți pot ieși crocanți ca la fast-food și atunci când sunt făcuți acasă, dacă se respectă câteva reguli simple. Pentru acest lucru este nevoie de: 300 sau 400 de grame de cartofi, de preferat cu coaja roz; 500 de mililitri de ulei de floarea-soarelui; un cățel de usturoi sau chiar doi, după preferință; și sare după gust.

Mai întâi, se curăță cartofii și se taie în felii subțiri și egale, astfel încât procesul de prăjire să fie mai rapid și cartofii să gătească uniform și să iasă crocanți. Vezi cum se fac mai departe cartofi prăjiți crocanți ca la fast-food!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...