Cartofi prăjiți de două ori. Trucul care îi face mai buni decât îi știai

Iancu Andreea 28.11.2021, 14:49
Cartofi prăjiți de două ori. Trucul care îi face mai buni decât îi știai

Unul dintre preparatele preferate ale tuturor, de la mic la mare, îl reprezintă cartofii prăjiți. Totuși, chiar dacă aceștia sunt destul de ușor de pregătit, puțini sunt cei care știu cum se obține o crustă crocantă și miezul moale și pufos îndrăgite de mulți. Dincolo de alegerea tipului potrivit de cartofi și de temperatura de prăjire, o rețetă simplă de cartofi prăjiți de două ori reprezintă soluția pentru a reuși să obții textura potrivită. Iată câteva sfaturi extrem de utile pe care le poți aplica începând de data viitoare.

Cum pregătești cei mai buni cartofi prăjiți

Rețeta de cartofi prăjiți este considerată cea mai ușor de realizat, însă puțini sunt cei care știu să pregătească french fries sau cartofi belgieni în mod corespunzător. O tehnică specială, care presupune să prăjești de două ori cartofii, te va ajuta să prepari cea mai bună variantă a preparatului. Pentru a evita ca aceștia să iasă moi, îmbibați în ulei sau mult prea uscați, iată ce trebuie să faci.

Cartofii prăjiți de tip french fries sunt extrem de populari în Belgia, acolo unde sunt serviți alături de diferite sosuri. Aceștia sunt mereu crocanți la exterior și foarte pufoși la interior. Iar secretul pentru a obține rețeta perfectă de cartofi prăjiți este să îi prăjești de două ori. Cele două etape de preparare sunt foarte clare și reprezintă o tehnică pe care o aplică bucătarii celebri.

Cum pregătești cartofi prăjiți de două ori
Cum pregătești cartofi prăjiți de două ori

Cum alegi cartofii potriviți pentru prăjit

Dincolo de tehnica prăjirii, este important și soiul cartofilor. Aceștia trebuie aleși special pentru prăjire. Deși se spune că este nevoie de cartofi roșii pentru prăjit și de cartofi albi pentru piure, această tehnică nu este întotdeauna suficientă pentru a avea ingredientul principal perfect pentru prăjire.

Însă în marile supermarketuri există un detaliu de care ar fi bine să ții cont data viitoare. Cartofii sunt sortați în funcție de modul în care urmează să fie preparat. Tot ceea ce trebuie să faci este să citești eticheta inscripționată cu denumirile: cartofi pentru prăjit, pentru salată, pentru copt, pentru piure etc. De asemenea, înainte de a-i prăji, cartofii trebuie tăiați în batoane egale ca grosime, de aproximativ 0,7 – 1 cm. Totodată, asigură-te că, după ce i-ai spălat, cartofii sunt bine uscați.

Rețeta de cartofi prăjiți de două ori

După ce speli bine și cureți cartofii, aceștia se taie până se obține batoanele potrivite. Cartofii ar trebui să aibă o grosime potrivită, egală, astfel încât să se prăjească în același timp. După feliere, se lasă în apă rece și se clătesc bine pentru a elimina amidonul. Ulterior sunt bine scurși și lăsați într-o strecurătoare. Pentru a te asigura că sunt bine uscați, tamponează-i bine cu un șervet.

Încinge apoi un litru de ulei într-o tigaie adâncă și suficient de largă. Dacă ai un termometru, măsoară ca temperatura să indice 170 de grade Celsius sau asigură-te că focul este mediu spre mare. Nu adăuga prea mulți cartofi deodată în tigaie pentru a nu se aglomera și pentru a se găti corespunzător. Pune cartofii la prăjit timp de cinci minute și apoi scoate-i cu o spatulă și așază-i pe un grătar metalic, deasupra unei tăvi. Aceasta metodă este mai eficientă decât cea în care îi punem pe un șervet pentru că permite circulația aerului.

A doua etapă de prăjire

Timp de minimum 10-15 minute se lasă cartofii la scurs, iar între timp tigaia se dă deoparte, în cazul în care nu mai sunt și alte tranșe de prăjit. Ulterior, ei se adaugă din nou în uleiul încins, care ar trebui să aibă o temperatură de 190 de grade Celsius de această dată. Cartofii se prăjesc la foc mediu până devin aurii și apoi se scot din nou la scurs, pe grătarul metalic. Se presară cu sare și se servesc după preferințe. Vei descoperi crusta savuroasă și miezul moale și cremos.

Urmăriți Impact.ro și pe